Gemeenten bouwen nauwelijks sociale huurwoningen

Politiek en beleid

Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat gemeenten de afgelopen 3,5 jaar veel minder sociale huurwoningen bouwen dan bedoeld. Huurders betalen te hoge huurstijgingen voor nieuwbouw die niet komt. Gemeenten moeten snel toe naar minstens 30% sociale huur bij nieuwbouw. De landelijke politiek moet een huurexplosie voorkomen én investeren in volkshuisvesting.

Tussen 2020 en juli 2024 bestond in 85% van de gemeenten minder dan 30% van alle nieuwbouw uit sociale huurwoningen. Terwijl de nieuwbouw achterblijft, betalen huurders wel forse huurverhogingen die woningcorporaties nodig zeggen te hebben voor nieuwbouw.

Een van de opvallende verschillen tussen gemeenten is dat waar al relatief veel sociale huurwoningen in de bestaande voorraad waren, het aandeel sociale huur in de nieuwbouw ook hoger lag. Uit het onderzoek van de Woonbond blijkt dat gemeenten met 30% of meer sociale huur, gemiddeld 24% van alle nieuwbouwwoningen in het sociale huursegment bouwden. Terwijl gemeenten met minder dan 10% sociale huurwoningen slechts gemiddeld 5% van alle nieuwbouw in het sociale huursegment realiseerde.

Stok achter de deur voor nieuwbouw sociale huur

lees verder op de woonbond ⇒

Er moet meer gebouwd worden, vindt de woonbond.