Huren en geld Eind 2024 stemde de Eerste Kamer in met twee wetten die de huurtoeslag veranderen. Enkele wijzigingen gaan dit jaar al in, andere pas in 2026.
De twee wetten die nu door beide Kamers zijn goedgekeurd heten de ‘Wet vereenvoudigen huurtoeslag’ en de ‘Wet huurtoeslag ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling’. Met deze wetten wil de overheid de koopkracht van mensen verbeteren en de huurtoeslag makkelijker kunnen uitvoeren.
Wijzigingen per 2025
Het volgende verandert al in 2025:
- De huurtoeslag gaat minder snel omlaag als je inkomen stijgt.
- De huurtoeslag voor ouderen en niet-ouderen wordt op dezelfde manier berekend. Dit is nu nog niet het geval. Als je jonger bent dan de AOW-leeftijd krijg je hierdoor iets meer huurtoeslag.
- Als je niet alleen woont, nog geen AOW hebt én een huurprijs betaalt boven de zogenaamde aftoppingsgrens krijg je iets meer toeslag. Huishoudens met twee of meer mensen worden hierdoor gelijk behandeld als andere huurders met een huur boven de aftoppingsgrens.
Wijzigingen per 2026
In 2026 verandert er nog meer:
Ook bij hoge huur recht op toeslag
Huurders met een laag inkomen en een huurprijs bóven de sociale huurgrens kunnen vanaf 2026 huurtoeslag krijgen. Niet over de volledige huurprijs van hun vrije sector- of middenhuurwoning, maar wel over het deel van de huur tot de sociale huurgrens.
Volledige toeslag mogelijk vanaf 21 jaar
Wie nog geen 23 is kan op dit moment alleen huurtoeslag krijgen voor een woning met een lage huurprijs, onder de zogenaamde kwaliteitskortingsgrens. Dat verandert in 2026. Vanaf 21 jaar worden jongvolwassenen voor de huurtoeslag hetzelfde behandeld als andere volwassenen.
Lagere basishuur zorgt voor hogere toeslag
De zogenaamde basishuur gaat per 2026 ook omlaag. Dit is het deel van de huurprijs dat huurtoeslagontvangers volledig zelf betalen. Door de lagere basishuur gaat de toeslag met bijna 8 euro per maand omhoog.