Bewoners van het Pepergasthuis in Groningen zijn erg geschrokken van de plannen van verhuurder Lefier om hun hofje te verkopen. De woningcorporatie zegt het beheer van de woningen en de aanpalende eeuwenoude gebouwen niet meer te kunnen betalen.
In het hofje bevinden zich 29 sociale huurwoningen, maar ook een kerk en enkele monumentale gebouwen. Sinds eind mei staat het complex te koop, bieden kan tot 3 juli. De huurders vrezen dat een nieuwe eigenaar de huren omhoog zal gooien, in ieder geval bij nieuwe bewoners. De gemeente heeft toestemming gegeven voor de verkoop, op voorwaarde dat de helft van de woningen in de sociale sector blijft. Ook de gemeenschappelijke binnentuin moet voor iedereen toegankelijk blijven.
Groninger Monumentenfonds
Dat gaat de bewoners niet ver genoeg. Zij pleiten voor het loskoppelen van woningen en andere gebouwen. Die laatste zouden beheerd kunnen worden door het Groninger Monumentenfonds. Zo drukken de hoge onderhoudskosten daarvan niet langer op de verhuurder van de woningen, zodat die in de sociale sector kunnen blijven. De PvdA-gemeenteraadsfractie steunt dit idee en heeft het college van B&W vragen gesteld over de verkoop.
Monumenten geen kerntaak
Groningen is niet de enige plek waar corporaties monumenten verkopen. Vorig jaar werden in één keer 150 monumentale panden in Utrecht en Amersfoort verkocht door twee woningcorporaties.
In de Woningwet 2015 is een streep getrokken tussen sociale en commerciële activiteiten (daeb/niet-daeb). Corporaties moeten zich richten op sociale verhuur.
Het dure beheer en onderhoud van monumenten is voor hen geen kerntaak. Onderzoeker Floris Lazrak van de VU (Amsterdam) deed onderzoek naar de sociale verhuur van monumenten. Volgens hem zijn snel maatregelen nodig om te voorkomen dat er straks helemaal geen sociale huur meer is in monumentale gebouwen.
Relikwie Johannes de Doper
Het Pepergasthuis stamt uit 1405 en was bedoeld voor pelgrims die naar Groningen kwamen om de relikwie van Johannes de Doper in de Martinikerk te aanschouwen. In 1989 is het gasthuis door de ‘voogdij’ verkocht aan de voorganger van wat nu Lefier is.
Bron: woonbond.nl
Gerelateerd:
- Ophef over verkwanselen Utrechts corporatiebezit
- Mijn woning wordt verkocht. Heb ik huurbescherming?
- Inventariseer en meld onderhoudsklachten
- Wat als mijn verhuurder herstel van gebreken weigert?
- Wat als gebreken niet goed zijn hersteld?