Zo spreek je jouw verhuurder aan als deze gebrek niet oplost

9 augustus 2021

Wat doe je als huurder als de verhuurder gebreken niet oplost? In het tien maanden oude appartementencomplex Sixty5 in Eindhoven ontdekken huurders dat veel zaken moeten worden afgemaakt. Verhuurder NMG belooft beterschap, maar herstel laat op zich wachten. De huurders overwegen actie.

Bron: Getty Images

De bewoners ontberen warm water en de koeling doet het niet. Het verkeerd afgestelde brandweeralarm houdt hen ’s nachts wakker. Een deel van het vensterglas is niet goed afgewerkt. Hierdoor hindert een groenbruine waas het uitzicht naar buiten. De huurders wijzen verhuurder NMG op deze gebreken, maar worden aan de telefoon afgeblaft. ‘Als je zegt dat je niet serieus genomen wordt, krijg je de wind van voren’, verklaart een bewoonster anoniem in het Eindhovens Dagblad(externe link).

Wat kan huurder doen?

De bewoners overwogen geen huur meer te betalen, maar dat vonden de huurders uiteindelijk toch geen goed plan. Zij stuurden daarom nogmaals een mail aan de verhuurder met het dringende verzoek de gebreken op te lossen. Als de verhuurder niet reageert, kunnen de Eindhovenaren verdere stappen ondernemen. Maar wat kun je doen als je verhuurder niet in actie komt? Hieronder twee adviezen:

Gereguleerde huur

Woon je in een huurwoning met gereguleerde huur? Dan kan je een onderhoudsprocedure starten bij de Huurcommissie. De procedure bij de Huurcommissie kan leiden tot een forse huurverlaging tot de klachten zijn verholpen. Die verlaging is een goede stok achter de deur om de problemen wel aan te pakken. Lees hier hoe je de Huurcommissie inschakelt.(externe link)

Vrije sector

Huur je in de vrije sector? Dan kan je niet naar de Huurcommissie. Dat geldt dus zowel voor huurders van corporaties als van beleggers. Wel kun je naar de rechter stappen vanwege slecht onderhoud en gebreken aan de woning. Ook deze kan een huurvermindering of een dwangsom opleggen voor iedere dag dat de problemen niet zijn verholpen. Weet je niet zeker of je in de vrije sector huurt? Check dan hier of je huurprijs is geliberaliseerd of gereguleerd.

Juridisch advies nodig?

Wil je weten wat je het beste kunt doen bij achterstallig onderhoud of andere huurproblemen? Neem contact op met de Huurderslijn

Bron: woonbond.nl