Woonbond introduceert eerste elektrische Energiebus

De Energiebus van de Woonbond rijdt vanaf nu elektrisch. De Energiebus is een initiatief van de Woonbond om energiebesparende maatregelen aan woningen snel en duidelijk in kaart te brengen. Gisteren vond het eerste bezoek aan woningen plaats in Harderwijk per elektrisch vervoer.

De Energiebus komt al sinds 2009 naar huurders toe. De medewerker onderzoekt met een steekproef de huurwoningen in een straat, buurt of complex. Aan de hand van bewonersklachten en het energieverbruik gaat de Woonbond na hoe het ervoor staat met de isolatie, ventilatie en verwarmingsinstallatie. Dezelfde dag nog is er een overzicht met maatregelen om woningen energiezuiniger en comfortabeler te maken. De Woonbond presenteert de resultaten van het onderzoek in het bijzijn van de verhuurder en geeft tips voor verdere aanpak van problemen.

Vragen over zonnepanelen in Harderwijk

Het onderzoek door Siem Goede, adviseur woningkwaliteit bij de Woonbond en medewerker van de Energiebus, vond gisteren plaats bij woningen van corporatie Woonzorg Nederland in Harderwijk. Bewoners hadden klachten over kou in de winter en hitte in de zomer. Daarnaast hadden ze vragen over zonnepanelen en  de mogelijkheden de woningen in de toekomst CO2-neutraal te krijgen.

Adviezen aan Woonzorg Nederland

Zonnepanelen mochten van de verhuurder nog niet op het dak van deze woningen vanwege het feit dat de daken nog gerenoveerd moet worden. ‘Laat je daardoor niet tegenhouden,’ is de suggestie van Goede aan Woonzorg Nederland. ‘Haal de plannen voor renovatie van het dak naar voren en doe het dan meteen goed, dus dikke isolatie met zonnepanelen erop. En voor het vervolg: de andere maatregelen kunnen later, zoals nieuwe kozijnen met goed glas, gevel- en vloerisolatie en een warmtepomp.’

Practice what you preach

Siem Goede is blij met de overstap van de Energiebus naar elektrisch. ‘Practice what you preach! Ik hoef me nu ten minste niet meer te generen als ik voor kom rijden!’

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: