6 oktober 2020
De Woonbond pleit in een brief aan minister Ollongren om met een stop op huisuitzettingen te komen. https://www.youtube.com/embed/zweS0pNo3NM?wmode=opaque&rel=0
Oproep van de International Union of Tenants (IUT) tegen huisuitzettingen.
Eerder maakte de minister afspraken met verhuurders om niet uit te zetten tijdens de coronacrisis. Ook werd er een spoedwet ingevoerd waarmee tijdelijke huurcontracten tijdelijk werden verlengd. Maar die spoedwet geldt niet meer, en ook huisuitzettingen steken her en der weer de kop op. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Terwijl we inmiddels midden in een tweede golf zitten. Wat van het voorjaar zo was, is nu ook zo. Zo veel mogelijk thuis blijven kan alleen als je een huis hebt. Mensen op straat zetten levert nu meer onrust en problemen op dan ooit. Of wil je soms dat de mensen onder hun mondkapje op straat slapen?’
Nieuwe afspraken tegen uitzetting
In de brief aan de minister pleit de Woonbond voor:
- Hernieuwen van de afspraken met verhuurders en anti-kraakbeheerders dat uitzettingen worden uitgesteld.
- Een nieuwe tijdelijke wet om tijdelijke contracten te kunnen verlengen.
- Per direct openstellen van de huurtoeslag voor alle huurders met een inkomen onder de huurtoeslagnormen, ook als hun huur te hoog is of de inkomensterugval tijdelijk.
Inmiddels steken er al weer tal van verhalen de kop op over huisuitzettingen. De Bond Precaire Woonvormen schreef onlangs(externe link) over een dreigende uitzetting in Den Haag in een pand van corporatie Staedion. In Enkhuizen dreigen huurders ook uit hun woning te worden gezet zonder dat er een alternatief wordt aangeboden door corporatie Welwonen. Als NH nieuws(externe link) vraagt of ze zich niet van hun sociale kant moeten laten zien zegt de corporatie dat dat bij tijdelijke contracten ‘niet opgaat’. De huurders huren onder de Leegstandwet en hebben daarom amper huurbescherming.
Inkomensterugval en huurtoeslag
Om huurders met een hoge huur en een inkomensterugval te helpen moet de huurtoeslag worden verbeterd door ook huurders die een huurprijs boven de huurtoeslaggrens betalen recht te geven op huurtoeslag. Al voor de coronacrisis had 6% van de huurders in de vrije sector een inkomen dat recht gaf op huurtoeslag, maar ze kregen die steun niet vanwege een te hoge huur, bleek uit onderzoek in 2018(externe link). Wanneer huurders met een laag inkomen een huurprijs boven de huurtoeslaggrens van €737,14 betalen, kunnen ze geen aanspraak maken op huurtoeslag. De Woonbond vindt het krom dat huurders met een laag inkomen te horen krijgen dat hun huur te hoog is voor een financiële bijdrage die bedoeld is om huurders met een relatief hoge huur gezien hun inkomen financieel te helpen.
Internationale Huurdersdag
Gisteren was het Internationale Huurdersdag(externe link). De dag stond dit jaar in het teken van een internationale oproep tegen huisuitzettingen. De International Union of Tenats (IUT), waar de Woonbond ook bij is aangesloten, stelt dat de pandemie onderstreept hoe belangrijk het recht op een betaalbare woning is.
Bron: woonbond.nl