Woningzoekenden: pas op voor oplichters

Het Dagblad van het Noorden berichtte vorige week over woningoplichters in Groningen. Oplichters bieden een appartement te huur aan, terwijl ze helemaal niet de eigenaren zijn van de woning. De bewoners van het appartement hebben al weken teleurgestelde ‘huurders’ op de stoep.

„De laatste slachtoffers waren een moeder en dochter, die hier aan de deur kwamen. Het meisje ging studeren aan de universiteit en wilde de woning per 1 augustus. Ze had alvast 900 euro huur en 1500 euro borg overgeboekt. Kan je nagaan: 2400 euro, foetsie!”, vertellen de bewoners aan de krant.

Tips tegen oplichting

Helaas komt dit vaker voor. \Woningzoekenden doen een aanbetaling voor een woning die niet te huur staat, of helemaal niet bestaat. Vooral studenten die voor het eerst op zoek zijn naar woonruimte, in studentensteden waar juist weinig woningen beschikbaar zijn, lopen tegen dit probleem aan.

Studenten die vanuit het buitenland in Nederland komen studeren, zijn al helemaal een gewilde prooi van de oplichters. De Woonbond heeft een paar tips om oplichting te voorkomen.

Bemiddelingskosten en sleutelgeld
Er zijn ook nog andere manieren waarop mensen proberen een slaatje te slaan uit de krappe woningmarkt. Zo zijn er nog steeds huurmakelaars die bemiddelingskosten in rekening brengen bij de woningzoekende, terwijl ze feitelijk voor de verhuurder werken. Vaak noemen ze dit geen bemiddelingskosten, maar als het gaat om een bedrag dat door de woningzoekende wordt betaalt om de woning te huren, gaat het om bemiddelingskosten. Met de check bemiddelingskosten die de Woonbond aanbied kunnen huurders kijken of zij het door hun betaalde bedrag aan de huurmakelaar terug kunnen vorderen. Daarnaast vragen sommige verhuurders ‘sleutelgeld´ of ´contractkosten´. Een bedrag dat je aan de verhuurder betaalt om de woning te krijgen. Ook dit mag niet.

Informatie voor studenten
Voor studenten die voor het eerst gaan huren, is het verstandig zich te verdiepen in hun rechten als huurders. Zo is er een puntenstelsel waarmee kamers en sociale huurwoningen een maximaal toegestane huurprijs wordt toegekend. Ligt de huurprijs hierboven? Dan kan er huurverlaging worden afgedwongen. Kijk voor meer informatie over je rechten als huurder in het webdossier ‘Op kamers‘ van de Woonbond.

Deel je verhaal
De komende tijd willen we meer aandacht vragen voor deze problemen van woningzoekenden.  Ben je afgezet tijdens je zoektocht naar een woning, of heb je ook onterecht sleutelgeld of bemiddelingskosten moeten betalen? Mail je verhaal naar communicatie@woonbond.nl.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: