Woningtekort loopt op naar 294.000 woningen

Het woningtekort is opgelopen tot 3,8 procent van de woningvoorraad, oftewel 294.000 woningen. Maar minister Ollongren van Wonen verwacht dat dit tekort kan worden teruggebracht tot 200.000 woningen in 2030. Dit staat in het rapport Staat van de Volkshuisvesting 2019, dat gisteren verscheen.

De Staat van de Volkshuisvesting is een van de twee rapporten die het ministerie van BZK jaarlijks publiceert over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Het andere is de Staat van de Woningmarkt, dat in het najaar verschijnt.

66.000 nieuwe woningen

Volgens de Staat van de Volkshuisvesting is het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen in 2018 gelijk gebleven ten opzichte van 2017: 70.000. Er werden 66.000 nieuwe woningen opgeleverd. Inclusief het aantal ‘transformaties’, bijvoorbeeld van lege kantoorgebouwen, werd de woningvoorraad met bijna 74.000 uitgebreid.

Minder corporatiewoningen

Sinds 2012 is het aandeel corporatiewoningen in de gereguleerde sector afgenomen van 29,6% naar 25,7%. Het aandeel vrije sector huurwoningen steeg relatief sterk van 4,7% naar 7,3%. Gereguleerde corporatiewoningen worden steeds vaker bewoond door alleenstaanden. Inmiddels zo’n 59%.

Scheefheid neemt af

Zowel de goedkope als de dure scheefheid nam af. In 2018 woonde nog 17,7% van de corporatiehuurders ‘goedkoop scheef’, tegenover 20,4% in 2015. Het aandeel ‘dure’ scheefhuurders liep ook terug van 17,9% naar 11,5%. De corporatiesector wordt dus hoe langer hoe meer het domein van de lage inkomens.

Minder corporatiehuurders werken

Woningcorporaties huisvesten steeds minder mensen die hun inkomen uit arbeid krijgen: 39%, tegenover 63% bij particuliere verhuurders. Ruim een kwart van de corporatiehuurders heeft een uitkering en nog eens ruim een derde AOW en/of pensioen.

Huren stijgen minder

De huren in de corporatiesector zijn sinds 2015 minder sterk gestegen dan in de periode daarvoor. In 2018 stegen de huren gemiddeld met de inflatie. Corporaties vragen nog maar bij 9% van hun huurders de maximale huurverhoging. In 2013 was dat nog bij 77%.

Vocht en schimmel

Ruim een kwart (28%) van de bewoners in de gereguleerde huursector (corporaties en particuliere verhuurders) geeft aan last te hebben van vocht en schimmel in hun huis. Bij koopwoningen is dat aanzienlijk minder: 12%.

Leefbaarheid onder druk

De leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen staat onder druk, mede door de toegenomen instroom van kwetsbare bewoners, zoals ex-cliënten van GGZ-instellingen. De Staat van de Volkshuisvesting baseert zich hierbij op een rapport van onderzoeksbureau RIGO.

Verdiencapaciteit corporatiesector

De verdiencapaciteit van de corporatiesector staat ook onder druk, mede door de toegenomen onderhoudskosten en de verhuurderheffing. Dit geldt vooral voor de zuidelijke Randstad (Den Haag/Rotterdam) en west en midden Brabant.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: