Vesteda voor de rechter om servicekosten

De Huurdersbelangenvereniging Detroit van een luxe wooncomplex in Amsterdam sleept haar verhuurder Vesteda voor de rechter. De vrije sector huurders eisen een drastische verlaging van hun servicekosten.

Vesteda miljard euro winst

Structureel 56 procent minder betalen voor de servicekosten en enkele tonnen aan te veel in rekening gebrachte servicekosten terugstorten aan de huurders. Dat eist de Huurdersbelangenvereniging (HBV) van wooncomplex Detroit, een parel in de kroon van Vesteda, een van de grootste commerciële verhuurders van Nederland met meer dan 29.000 huurwoningen. Vorig jaar maakte Vesteda ruim een miljard euro winst.

Topsegment van de Amsterdamse huurwoningvoorraad

NRC berichtte er op 29 mei over op zijn voorpagina. Detroit heeft naast 79 appartementen en een aantal bedrijfsruimten een zwembad, twee sauna’s, een gym en een wasserette. De kale huren variëren van € 1.300 per maand tot zo’n € 4.000. Daarbovenop komen een verplicht af te nemen parkeerplaats (à € 175,- per maand) en de servicekosten van zo’n € 190,- per maand.

Verloedering door achterstallig onderhoud

Toch lijkt er sprake van verloedering van het complex. Een huurster kwam met de schrik vrij van een vrije val van de lift, maar Vesteda reageerde daar nauwelijks op. Het zwembad en de sauna’s kunnen regelmatig niet worden gebruikt en de verwarming in de woningen hapert. Zo zijn er tal van klachten. Volgens de bewoners heeft Vesteda de afgelopen jaren veel te weinig groot onderhoud gepleegd, maar wel veel te veel servicekosten in rekening gebracht.

Huurdersvereniging rekende servicekosten na

‘We twijfelen aan de veiligheid en hygiëne van dit gebouw’, zegt Pieter Herman van HBV Detroit tegen NRC. De HBV toonde aan dat huurders in Detroit jarenlang te veel servicekosten hebben betaald, maar Vesteda kwam de huurders onvoldoende tegemoet. Daarom stapt de HBV nu naar de rechter. De Woonbond en de Amsterdamse stichting !Woon steunen die gang naar de rechter en de rest van de financiering halen de huurders via crowdfunding op.

Ongelijk krachtenveld in de vrije sector

NRC deed een onderzoek naar problemen rond hoge servicekosten in de vrije sector en kwam tot de conclusie dat er sprake is van ‘een ongelijk krachtenveld’: ‘Op de krappe woningmarkt zien steeds meer mensen – ook met lagere inkomens – zich gedwongen te huren in de vrije sector, waar minder rechtsbescherming is dan in de sociale huur. Verhuurders maken misbruik van die situatie: aan onderhoud doen ze weinig en ze berekenen te hoge servicekosten.’

Consumentenbescherming groeide niet mee met vrije sector

‘De vrije sector is flink gegroeid, maar de consumentenbescherming is niet meegegroeid’, reageerde Woonbonddirecteur Paulus Jansen. De Woonbond pleit er al langer voor om een gang naar de Huurcommissie ook mogelijk te maken voor vrije sector huurders. Een motie daarover werd begin 2018 in de Tweede Kamer nog afgewezen. Lees meer over de situatie in Detroit en andere Vestedacomplexen in de twee NRC artikelen van 29 mei (zie ‘Links’).

Meldpunt commerciële verhuurders

Om meer inzicht te krijgen in de problemen die in de commerciële sector spelen, opende de Woonbond eind maart een meldpunt. Huurt u van een belegger of particuliere huisbaas? Of zoekt u naar een woning van zo’n verhuurder? Deel uw ervaringen op het Meldpunt commerciële verhuurders. Aan de hand van uw meldingen kan de Woonbond de problemen in de vrije sector beter onder de aandacht brengen van de politiek, de verhuurderskoepels en de pers.