Woningcorporatie Ymere moet onderzoeken hoe oververhitting tegen te gaan in zogenaamde ‘hittewoningen’. De huurders in deze woning, bijgestaan door stichting Woon, stapten naar de rechter vanwege de onhoudbare temperaturen binnen.
Het gaat om goed geïsoleerde woningen, met grote raampartijen op de zonkant en geen zonwering. Meestal zorgen goed geïsoleerde woningen ervoor dat het minder snel te warm, of te koud wordt in een woning, maar in de combinatie met veel ramen op de zonkant en onvoldoende zonwering, kan het toch mis gaan.
Huurverlaging
Dat is ook het geval bij de woningen van de huurders op IJburg. Door de hoge temperaturen is het op zonnige dagen binnen niet uit te houden voor de bewoners. De huurders kregen eerder al eens gelijk bij de Huurcommissie, die oordeelde tot een tijdelijke huurverlaging tot de gebreken zijn verholpen. Omdat dat vervolgens niet gebeurde, stapten enkele huurders naar de rechter. Die oordeelde dat Ymere binnen een week bureaus moet aandragen die onderzoek gaan doen naar oorzaken en oplossingen.
Strengere hittenorm
In de vernieuwde BENG-normen voor nieuwbouw die volgend jaar ingaan wordt strenger gekeken naar waar een woning aan moet voldoen om oververhitting te vorkomen. Op basis van de feiten over ventilatie, zoninval en zonwering wordt dan gekeken of een ontwerp wel voldoet. Volgens de Woonbond zou het goed zijn om dit bij verduurzamende renovaties ook te verplichten. Daarnaast is het verstandig om klachten van bewoners in bestaande woningen serieus te nemen. Dat voorkomt dat bewoners onnodig lang in een woning met een ongezond binnenklimaat leven, en helpt bij het voorkomen van toekomstige fouten bij nieuwbouw en renovatie.
Bron: woonbond.nl
Gerelateerd: