Verhuurder drijft prijs op met verhuur per opbod

Een commerciële verhuurder in Groningen verhuurde appartementen via een ‘veilingmodel’. Aspirant-huurders konden bieden hoeveel huur ze per maand bereid waren te betalen voor een appartement, om de woning in de wacht te slepen.

Na kritiek van de Woonbond en andere partijen in het Dagblad van het Noorden besloot de verhuurder te stoppen met het op deze manier verhuren van woningen.

Wooncrisis

,,Het onderstreept de wooncrisis waar wij ons nu in bevinden’’, zei woordvoerder Marcel Trip in de krant. ,,Aanbieders hebben voor jou tien anderen. Daarom is dit voor huurders een kwalijke manier van verhuren.’’

Huurprijsbescherming

De Woonbond pleit ervoor om huurders in de vrije sector dezelfde bescherming te bieden als in de sociale sector. De sociale sector werkt met een puntensysteem. Scoort een huis een bepaalde hoeveelheid punten op gebieden als isolatie, dan staat dat gelijk aan een bepaalde maximale huurprijs. De Groningse wethouder wonen Roeland van der Schaaf is ook voor een dergelijke bescherming. ,,Verhuren via een veiling is een kwalijke ontwikkeling, ook al is het waarschijnlijk wettelijk toegestaan. Op deze manier verdwijnt de relatie tussen de kwaliteit van een woning en de prijs die je ervoor betaalt.’’

Beleid laat op zich wachten

In plaats van de bestaande bescherming van huurwoningen ook voor de vrije sector te laten gelden, werkt minister Ollongren al lang aan een zogenaamde ‘Noodknop’. Gemeenten kunnen dan  op basis van de WOZ-waarde een maximale huurprijsgrens laten gelden. Vanwege de hoge WOZ-waarden in gebieden met een krappe woningmarkt zal dit volgens de Woonbond onvoldoende effect hebben. Het is beter om de kwaliteit van de woning  te vertalen naar een maximale huurprijs. De minister beloofde de kamer afgelopen zomer dit najaar een keuze te maken over de precieze invulling van een noodknop.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: