Een huurster in Maastricht kreeg in het begin van dit jaar een vervelende email van de verhuurder. Ze moest haar studio uit.

De verhuurder, die meerdere studio’ s verhuurt in het pand in Maastricht, had helemaal geen vergunning voor het verhuren van het bijgebouw. De huurster kreeg in januari te horen de woning te moeten verlaten. Terwijl de verhuurder al een half jaar eerder bericht van de gemeente had gekregen.
Boete
De huurster schakelde de hulp van het tv-programma Radar in. Zij vroegen de Woonbond om naar het huurcontract te kijken. In het contract bleek een boeteclausule te staan voor het, binnen het eerste jaar, opzeggen van de huur. De boete is gelijk aan een maand kale huur (300 euro) per maand dat de huur eerder was opgezegd. Dat kwam neer op een bedrag van 1350 euro. Na lang aandringen van Radar, maakte d everhuurder dit bedrag alsnog over.
Fout verhuurder
‘Het probleem ligt bij de verhuurder. Zij hebben de gok gewaagd een pand te verhuren zonder vergunning. Het is wel vreemd dat de verhuurder niet eens geprobeerd heeft een vergunning aan te vragen of er onderling uit te komen. Ze hebben het op goed geluk verhuurd en dachten we zien wel waar het schip strandt. Worden we op onze vingers getikt, dan moet de huurder maar vertrekken,’ zegt Woonbond woordvoerder Marcel Trip bij Radar. ‘De huurder kan de boete opeisen in verband met contractbreuk. De verhuurder heeft zich gecommitteerd aan de boeteclausule voor het vroegtijdig beëindigen van het contract.’
Schakel hulp in
En wat als de verhuurder niets meer van zich laat horen? ‘Dat vind ik sowieso heel kwalijk. Zeker in dit geval iemand moet zijn woning uit en dan reageer je gewoon niet. Dat is echt not done. Dan kun je de Woonbond inschakelen: de Huurderslijn bellen op 020-5517755 of lokaal hulp inschakelen. Het is echt heel erg als je als verhuurder helemaal niet reageert op dit soort dingen’, zegt Trip.
De Woonbond laat weten in dit soort situaties altijd verstandig juridisch advies in te winnen en niet klakkeloos akkoord te gaan met een verzoek van de verhuurder om de woning te verlaten.
Bron: woonbond.nl