Verhuur per opbod steekt de kop op

In Den Haag ontstond vorige week ophef over een huurwoning die per opbod werd verhuurd. De bieder die de hoogste maandhuur bood, krijgt de woning. Vorige week gebeurde dit ook al in Groningen.

‘Het huurhuis gaat naar de hoogste bieder,’  staat op een A4’tje op het raam van de Haagse huurwoning. Eronder valt te lezen hoe hoog het huidige bod is dat overboden zal moeten worden om de nieuwe bewoner te kunnen worden van de woning: 1650 euro per maand.

Woekerprijzen aan banden leggen

‘Laatst zagen we het in Groningen, nu in Den Haag’, zegt een woordvoerder van de Woonbond in het Algemeen Dagblad . ‘Het is heel kwalijk. Zo maak je misbruik van de schaarste.’ De Woonbond pleit er al langer voor om de hoge huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen. Dat kan door de bescherming van het woningwaarderingsstelsel door te laten lopen. Dat stelsel berekent een maximale huurprijs voor de kwaliteit van een woning. Nu is het zo dat wanneer een woning boven de liberalisatiegrens van 720 euro kan worden aangeboden, de huurprijsbescherming vervalt. Zo kunnen verhuurders gigantisch hoge prijzen vragen. Daarvoor is er ingrijpen nodig van de landelijke politiek.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: