Verduurzaamde woning bezorgt huurder koppijn

Huurders uit Zoetermeer kregen gezondheidsklachten nadat hun woningen opgeknapt waren. De huizen werden heel goed geïsoleerd, maar de ventilatie werkte onvoldoende.

De bewoners hebben al een jaar hoofdpijn en kampen met benauwdheid, hebben een droge mond en slapen slecht, schrijft het Algemeen Dagblad.

Goede isolatie, onvoldoende ventilatie

‘De lucht met CO2 die de bewoners uitademen, wordt niet goed ververst’, aldus bewoner Denis de Jong in de krant. ‘We werden maandenlang niet serieus genomen; ‘Die klachten kunnen niet’, werd gezegd.Ik moet elke ochtend na mijn slaap naar buiten rennen om frisse lucht te krijgen.’ Na onderzoek door de GGD waaruit bleek dat de lucht ongezond was, heeft de verhuurder er alsnog voor gezorgd dat de ventilatie in 120 woningen beter werd ingesteld.

Neem klachten binnenklimaat serieus

De Woonbond vindt het van belang dat er bij deze ingrijpende renovaties goed naar de ervaringen van bewoners wordt geluisterd. Beleidsmedewerker energiebesparing van de Woonbond Bastiaan van Perlo: ‘Er komt een enorme renovatiegolf aan, dus het is goed om nu te leren van dit soort fouten zodat huurders na renovatie in een comfortabele, zuinige en gezonde woning terecht komen. Neem dit soort signalen vroegtijdig serieus. Daarmee voorkom je ook dat huurders onnodig in een ongezonde woning zitten.’ De Woonbond heeft een Meldpunt Nul-op-de-meter waar huurders hun ervaringen kunnen delen.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: