Verdere stijging huurprijzen vrije sector

De huurprijzen voor nieuw verhuurde woningen in de vrije sector zijn opnieuw gestegen in het eerste kwartaal van 2019.

Uit cijfers van van huurmakelaar Pararius blijkt dat de prijs per vierkante meter voor een woning in de vrije sector met 4,9% steeg ten opzichte van vorig jaar. Vooral in de randgemeenten van grote steden stijgen de prijzen hard.

Eindhoven hardst stijgende stad

Van de vijf grootste steden in Nederland stegen de prijzen in Eindhoven het hardst. Daar betaalden nieuwe huurders zo’n € 14,94 per vierkante meter per maand, een stijging van 9,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018.

Hoogste stijgingen in de buurt van grote steden

In Haarlem nam de gemiddelde vierkantemeterprijs met 11,2 procent toe, in Almere stegen de prijzen zelfs met 15,2 procent en in Schiedam was de stijging 18,3%.

Noodknop huurprijzen vrije sector

De steeds maar stijgende prijzen van de vrije sector laten zien dat het nodig is om de prijzen in de vrije sector aan banden te leggen. Minister Ollongren kondigde eerder aan met een ‘Noodknop’ te komen waarmee gemeenten de huurprijzen in de vrije sector kunnen beteugelen. Een voorzichtige stap in de goede richting, al vindt de Woonbond dat er meer nodig is om de exorbitante huurprijzen in de vrije sector aan te pakken. De Woonbond pleit al langer voor het begrenzen van huurprijzen in de vrije sector. Nu is het zo dat voor woningen die volgens een puntensysteem (het zogenoemde woningwaarderingsstelsel) niet meer mogen kosten dan €720,- een maximale huurprijs geldt die samenhangt met de kwaliteit van de woning. Boven de €720,- is er geen enkele huurprijsbescherming meer. De huurdersvereniging wil dat die grens wordt verhoogd zodat het puntenstelsel voor meer woningen gaat gelden.

Woz-waarde drijft huurprijzen op

De WOZ-waarde van woningen speelt sinds 2015 een grote rol in het bepalen van de maximale huurprijs. Een hogere WOZ-waarde, betekent een hogere huurprijs. Hierdoor kunnen vooral in en om de steden, kleine appartementen nu veel te makkelijk in de vrije sector worden aangeboden. Minister Ollongren heeft laten weten de rol van de WOZ-waarde in het woningwaarderingsstelsel te willen beperken. De Woonbond wil dat de WOZ-waarde weer uit de puntentelling voor het bepalen van de maximale huurprijs wordt gehaald.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: