6 november 2020
De Woonbond vindt dat er in de deal over de woonbegroting die vandaag tussen Kabinet en PvdA en GroenLinks is gemaakt stapjes in de goede richting zijn gezet. Tegelijkertijd concludeert de bond dat een komend Kabinet fundamenteel moet kiezen voor betaalbare huurwoningen en een grotere sociale huursector. Zo blijft de enorme verhuurderheffing, de belasting op sociale huur, bestaan en wordt er nog geen maximale huurprijs ingevoerd die samenhangt met de kwaliteit van een huurwoning in de vrije sector.
De huurdersvereniging vindt het goed dat er eindelijk een eerste stap wordt gezet om de jaarlijkse huurstijgingen in de vrije sector aan te pakken. Ook het niet doorvoeren van de ‘single straf’, de geplande verlaging van de inkomensgrens waarmee alleenstaanden toegang hebben tot sociale huur, is een stap in de goede richting. Door die verlaging zouden nog meer alleenstaanden met een middeninkomen tussen wal en schip vallen op de woningmarkt. De Woonbond heeft zich altijd al verzet tegen het verlagen van de grens.
Structurele oplossingen nodig
Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘De voorstellen gaan de goede kant op, maar het zijn er te weinig. Hiermee is het beleid van de afgelopen tien jaar waarmee is ingezet op hoge huurprijzen en een kleinere sociale huursector niet weggepoetst. Een komend kabinet moet de verhuurderheffing echt afschaffen, en zorgen dat de sociale huursector kan herstellen. De wachttijden voor jongeren zijn onacceptabel lang. De huurprijzen voor velen veel te hoog. En er moet een maximale huurprijs komen voor de vrije sector die samenhangt met de kwaliteit van de woning. Daarom roepen wij een komend minister van volkshuisvesting op met structurele oplossingen voor de wooncrisis te komen.’
Weg met de wooncrisis, teken de petitie!
De Woonbond is samen met DeGoedeZaak op wegmetdewooncrisis.nl(externe link) een petitie begonnen met een oproep aan de ‘aankomende minister van Volkshuisvesting’. Die is inmiddels ruim 12.000 keer getekend. Ook zijn er in meer dan 60 gemeenten lokale petities gestart waarin gemeenten worden opgeroepen zich uit te spreken voor beter landelijk woonbeleid.
Huurverhoging
De maximaal toegestane huurverhoging komt voor zowel huurder in de vrije als in de gereguleerde sector op maximaal inflatie plus 1% te liggen. Daarbij blijft voor corporaties gelden dat de gemiddelde huurverhoging van hun sociale huurwoningen niet hoger dan inflatie mag zijn. Huurders in de vrije sector krijgen het recht om met geschillen over de huurverhoging naar de huurcommissie te stappen.
Bronvermelding: Woonbond