Veel vakantieverhuurders melden zich niet bij Amsterdam

Amsterdam gaat gerichter optreden tegen mensen die toeristische verhuur niet bij de gemeente melden. Er wordt nog onvoldoende gebruik gemaakt van de meldplicht vakantieverhuur. Het is daardoor moeilijk te zien of toeristische verhuur nog steeds toeneemt, laat de gemeente weten.

De meldplicht houdt in dat iedereen die zijn woning verhuurt voor vakantieverhuur, dit vooraf moet melden bij de gemeente Amsterdam. Meld je niet en wordt er bij een controle geconstateerd dat geen melding is gedaan, dan krijg je een bestuurlijke boete van 6.000 euro. Wordt er aan andere voorwaarden niet voldaan, zoals het in 2018 geldende 60 dagencriterium of het maximum aantal personen, dan wordt er een boete van 20.500 euro voor woningonttrekking opgelegd. Ook kan er een last onder dwangsom worden opgelegd.

Slechts een kwart verhuurders meldt zich

Uit de rapportage toeristische vakantieverhuur blijkt dat in Amsterdam ongeveer een kwart van de hosts de verhuur van hun woning meldt. De meeste meldingen komen binnen tijdens de zomermaanden juli en augustus.

Amsterdam het duurst

Verder blijkt uit de rapportage toeristische verhuur, dat alleen al bij Airbnb het aantal geboekte advertenties steeg van 19.063 naar 21.040. De meeste woningen worden verhuurd binnen de ring. Gemiddeld 1 op de 8 koopwoningen wordt aangeboden voor vakantieverhuur. Amsterdam kent de hoogste prijzen in Europa. Zo brengt een appartement in Parijs gemiddeld 81 euro per nacht op; in Amsterdam is dat gemiddeld 151 Euro.

Amsterdammers die overlast ervaren van illegale verhuur kunnen dit melden op de website van de gemeente: www.amsterdam.nl/zoeklicht

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: