Veel huurders in de knel na huurverhoging

Veel huurders komen in de knel nu hun inkomsten gelijk blijven of gedeeltelijk wegvallen, terwijl voor velen per 1 juli wel een huurverhoging is ingegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van AVROTROS RADAR.

12 procent van ruim 10.000 huurders gaf eerder aan dat zij hun huur bij een verhoging niet langer kunnen betalen. Na de huurverhoging ondervroeg Radar(externe link) deze groep opnieuw.

Grote groep moet bezuinigen

83 procent van de respondenten heeft een huurverhoging opgelegd gekregen. De meesten (68%) geven aan dat zij andere dingen nu moeten laten om de huur op te brengen: veel mensen noemen bezuinigen op de boodschappen, uitjes en stookkosten, al gaat dat laatste niet voor iedereen op: ‘Mijn huur blijft stijgen, energielabel F dus ook veel kwijt aan energiekosten. Mijn inkomen gaat bijna helemaal op aan vaste lasten en er blijft weinig over’, zo laat een huurder weten.

Ook zonder huurverhoging problemen

Wie geen huurverhoging heeft gekregen (überhaupt niet, of nadat zij bezwaar hebben gemaakt) is niet per se zonder problemen: van deze groep geeft bijna 1 op de 4 (23%) aan dat zij de huur ook zonder verhoging niet kunnen blijven betalen.

Weinig steun vanuit overheid

Vanuit de overheid komt tot nu toe weinig steun voor huurders. Minister Ollongren heeft de herhaaldelijke oproep om de huren te bevriezen naast zich neergelegd. Wel heeft de minister verhuurders opgeroepen om maatwerk te leveren aan huurders die zich melden omdat zij door de coronacrisis de huur niet langer kunnen opbrengen. Volgens Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond, zijn meldingen van mensen die de huur niet meer kunnen betalen het topje van de ijsberg: ‘Al voor corona hadden veel huurders problemen. Voor het zover komt dat ze zich melden, hebben ze de sportclubs van de kinderen al opgezegd en op allerlei manieren geprobeerd om te bezuinigen op de boodschappen.’ Dit is ook wat uit het onderzoek van Radar naar voren komt.

Teken petitie

De Woonbond vindt dan ook dat er vanuit de overheid oplossingen moeten komen. Daartoe heeft de bond samen met DeGoedeZaak, KBO-PCOB, Ieder(in), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Cliëntenraad een petitie opgezet waarmee zij pleiten voor een noodpakket. Zij haken daarmee in op de belofte van minister Ollongren om in de financiële plannen voor het komende jaar (gepresenteerd op Prinsjesdag) te kijken hoe huurders geholpen kunnen worden. Lees meer over deze petitie en onderteken(externe link).

Bron: woonbond.nl