Van Haga uit VVD fractie gezet

VVD-Kamerlid en huisbaas Wybren van Haga is vorige week uit de Tweede Kamerfractie van de VVD gezet omdat hij eerdere afspraken over het op afstand zetten van zijn vastgoedbedrijf ‘Sjopperdepop’ niet is nagekomen.

Eerder kwam Van Haga al in opspraak omdat hij zich niet aan Amsterdamse huurregels hield. Hij beloofde vervolgens het beheer van zijn vastgoedbedrijf op afstand te zetten. Nu blijkt dat hij dat niet heeft gedaan, was de maat vol bij de VVD.

Agressie

Uit onderzoek van Hart van Nederland bleek dat het vastgoedbedrijf van Van Haga dit voorjaar een rijksmonument dat in privé-bezit is van de VVD’er liet verbouwen. Daarvoor was geen vergunning aangevraagd. De gemeente liet het werk stilleggen, na een tip van een bewoner. Meerdere bewoners lieten weten dat de VVD’er na de bouwstop ‘op zeer agressieve manier’ bij hen verhaal kwam halen. Daarnaast hield hij zich ook, tegen de afspraak met de VVD in, inhoudelijk bezig met zijn vastgoedbedrijf. Dit blijkt ook andere uit een mailwisseling tussen het Kamerlid en een huurder waarmee hij een conflict had.

Tijdelijk huurcontract

Dat conflict tussen Van Haga en de Haarlemse huurder bestond er uit dat Van Haga het tijdelijke huurcontract niet wilde verlengen, nadat de huurder geklaagd had over de kwaliteit van de woning. In een mail aan de huurder schreef het voormalige VVD-Kamerlid dat hij wat meer ‘dankbaarheid’ verwacht van zijn huurders. Hart van Nederland publiceerde de email op hun website. Het komt helaas vaker voor dat huurders in de particuliere huursector een tijdelijk contract krijgen, waarbij huurders die problemen met de woning aankaarten kunnen fluiten naar verlenging. Ook op het meldpunt commerciële verhuurders komen veel klachten binnen van huurders die zich geïntimideerd voelen door hun verhuurder.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: