Toch huurkorting voor huurders Zeeuwland

Huurders van woningcorporatie Zeeuwland krijgen toch een eenmalige huurkorting van € 170,-. Eerder stak de Autoriteit woningcorporaties (Aw) hier een stokje voor, maar daar komen ze nu op terug.

De Autoriteit laat weten dat een eenmalige huurkorting niet mag, maar omdat ze in een eerder stadium hebben ingestemd met het voorstel treden ze er niet tegen op. De huurkorting kan daarom alsnog doorgaan.

Structurele huurverlaging mag wel
‘Huurverlaging wordt door de Aw gezien als passend binnen de kerntaak van corporaties en de daaraan verbonden vrijheid om de huurprijs te stellen’, schrijft de Autoriteit in een brief aan corporaties over de kwestie. Een eenmalige huurkorting mag niet. ‘Het is niet toegestaan om de huurprijs in stand te houden, tijdelijk een lagere huur te vragen en deze op enig moment weer te verhogen met een percentage dat het wettelijke maximum overschrijdt.’

Besparing fusie terug naar de huurders
Door de fusie van twee corporaties (Zeeuwland en Woonburg) bespaart de corporatie jaarlijks 1 miljoen euro. De huurdersorganisatie was akkoord gegaan met de fusie op de voorwaarde dat de jaarlijkse meevaller ten goede kwam aan de huurders. De corporatie wil de jaarlijkse meevaller de komende jaren verwerken in de huurprijzen. Omdat dat voor dit jaar nog niet mogelijk was, is met de huurdersorganisatie afgesproken in 2017 een eenmalige huurkorting van € 170,- voor alle huurders te hanteren. Deze afspraak was onderdeel van het fusievoorstel dat eerder positief door de Aw is beoordeeld. Daar kwam de Autoriteit deze zomer op terug. Op 12 oktober liet het Aw echter weten niet op te treden tegen de huurkorting omdat ze het fusievoorstel eerder al positief had beoordeeld.

Huurkorting valt in december
De eenmalige korting van € 170,- wordt verrekend met de huur van december, laat corporatie Zeeuwland weten. Zeeuwland is zeer verheugd dat de huurkorting alsnog kan worden uitgekeerd. De Woonbond vindt het goed dat de eerder gemaakte afspraken met de huurdersorganisatie over de huurkorting nu gewoon door kunnen gaan.

Bron: woonbond.nl