Tijdelijk wonen in Almere

Woningcorporatie Dudok Wonen wil het tijdelijk-wonenconcept In between places ook buiten thuishaven Hilversum aanbieden. Dat maakte zij begin november samen met de gemeente Almere bekend.

Mensen die door persoonlijke omstandigheden dringend woonruimte nodig hebben, kunnen binnen dit project een huurwoning krijgen met een tijdelijk contract van maximaal 1 jaar. Het gaat om situaties als echtscheiding, gedwongen verkoop van een huis of het overlijden van ouders.

Minder huurbescherming
Dit initiatief helpt mensen in nood uit de brand, omdat het voor hen vaak onmogelijk is om op korte termijn nieuwe huisvesting te regelen. Aan de andere kant is het weer een uitbreiding van tijdelijke huurcontracten waarbij minder huurbescherming geldt. Hierdoor groeit het aantal mensen dat woont in een huurwoning zonder een toekomstbestendig huurcontract.

Geen huisdieren
Dudok Wonen heeft al ervaring met het tijdelijk verhuren. In Hilversum zijn 18 studio’s en 4 appartementen voor In between places gereserveerd. De studio’s zijn 23-43m2 groot en kosten € 409-€ 592. Voor de appartementen van 48-50m2 moet € 586-€ 710 worden betaald. Er geldt een inkomensgrens van €36.165, en ‘in verband met de tijdelijke duur van het huurcontract is het niet toegestaan huisdieren in de woningen te houden’. Op dit moment zijn alle woningen in Hilversum bezet. De provincie Noord-Holland subsidieert het project.

Binnen een jaar nieuwe woning
Huurders van In between places blijven ingeschreven bij Woningnet en moeten ‘actief reageren op vrijkomende woonruimte’. Het is de bedoeling dat zij binnen een jaar een nieuwe passende woning vinden. Wat er gebeurt als dit niet lukt, is niet duidelijk. In Almere zal het project gebouwd worden in Almere Poort. Naar een geschikte locatie wordt nog gezocht.

Bron: woonbond.nl