Veel woningen hebben blokverwarming, een vorm van collectieve verwarming waarbij een geheel wooncomplex verwarmd wordt met één ketel.
Bij blokverwarming wordt niet excact gemeten hoeveel iemand verbruikt, maar worden de kosten met een verdeelsleutel verdeeld.
Welbions
In Hengelo trokken huurders aan de bel vanwege problemen met de blokverwarming. Veel huurders moesten hoge bedragen bijbetalen. Woningcorporatie Welbions schakelde daarom adviseur Siem Goede van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum in om de blokverwarming te onderzoeken.
Radiatormeters en ongelijke verdeling stookkosten
Uit het onderzoek bleek onder meer dat de voetventielen van nieuwe radiatoren niet goed waren afgesteld. Daardoor loopt het warme water snel door de radiator en de leidingen en worden de leidingen warm. De onderste woningen hoeven daarom nooit de radiator aan te zetten omdat de leidingen genoeg warmte afgeven. De bovenste woningen, waar minder leidingen zitten, moeten de radiator wel aanzetten en krijgen daarom een fors deel van de totale stookkosten voor hun rekening. Er wordt bij blokverwarming vaak gebruik gemaakt van zogenaamde ‘radiatormeters’. Deze meten niet de warmteafgifte door de leidingen, maar alleen bij de radiator. Op basis van het onderzoek heeft Welbions enkele technische verbeteringen uitgevoerd.
Kijk naar het hele systeem
´Bij problemen met blokverwarming is het van belang goed naar het hele systeem te kijken. Want het technische probleem zit vaak op een andere plek dan het appartement van de bewoner die er last van heeft,’ aldus Goede. ‘Een goed functionerende blokverwarming bespaart energie en verhoogt het wooncomfort.’
Bron: woonbond.nl