Student stuit op gesjoemel met huurprijs

Een student uit Groningen kwam er achter dat hij te veel huur betaalt. Hetzelfde geldt voor zijn buren in hetzelfde complex. Bij elkaar betalen ze per jaar €40.000,- te veel.

Dat meldt de Universiteitskrant Groningen. De 24-jarige student fiscaal recht en economie Yoeri Delfstra accepteerde een woning voor 764 Euro per maand. Veel geld, maar een betaalbaarder alternatief was niet te vinden. Maar al snel vroeg hij zich af of de hoogte van de huur wel klopte.

Gesjoemel met energielabel
Delfstra: ‘Ik ben naar de huurcommissie gegaan om uit te zoeken wat het maximale huurtarief is. Op dat moment vermeldde de database van de overheid dat het huis energielabel F had.’ Een stuk lager dan het A-label waar de verhuurder mee op de proppen kwam. Hij benaderde een betrouwbaar inspectiebedrijf dat constateerde dat het appartement –in het beste geval– energielabel C had. Maar ook andere gegevens, zoals het aantal vierkante meters van de woning, bleken niet te kloppen in de huurprijsberekening. De huurprijs ligt daardoor volgens Yoeri zo’n 200 euro te hoog. In januari volgt er een uitspraak in de door Yoeri gestarte zaak.

Woningwaarderingsstelsel


Huurwoningen in Nederland vallen tot een aanvangshuurprijs van 710,68 onder de huurprijsbescherming van het woningwaarderingsstelsel. Met dit stelsel  wordt de maximaal toegestane huurprijs van een woning berekend.

Ligt de huurprijs hier boven? Dan kun je via de huurcommissie huurverlaging afdwingen. Bij woningen met een huurprijs boven de €710,68 kun je in het eerste half jaar van de huurperiode controleren of het wel terecht is dat ze een huurprijs boven deze grens hebben. Als uit het woningwaarderingsstelsel blijkt dat de huurprijs onder deze grens ligt, kun je in deze periode een procedure tot huurverlaging starten bij de huurcommissie.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: