Straatverbod Huisjesmelker van het jaar blijft van kracht

De beruchte verhuurder Marcel van Hooijdonk, in 2015 én in 2019 uitgeroepen tot Huisjesmelker van het jaar, heeft een hoger beroep over intimidatie verloren. Zijn contact- en straatverbod blijft in stand.

Een huurder van Van Hooijdonk stapte begin 2017 naar de Huurcommissie om zijn huurprijs van € 825,- per maand plus € 75,- aan servicekosten te laten toetsen. Omdat hij dat binnen zes maanden na aanvang van zijn huurcontract deed, kon deze vrije sectorhuurder hiervoor tóch bij de Huurcommissie terecht. De Huurcommissie oordeelde dat de overeengekomen huurprijs niet in overeenstemming was met de maximaal redelijke huurprijs. De huurder betaalde € 307,09 per maand te veel.

Intimidatie na start procedure bij Huurcommissie

De beruchte huisbaas Van Hooijdonk maakte formeel bezwaar tegen deze uitspraak, al liet hij het daar niet bij. Op 3 juli 2017 nam hij het beheer van de woning persoonlijk op zich. En al op 4 juli stond er ’s nachts een onbekende man aan de deur die de huurder intimideerde. Meer intimidaties, verbaal en fysiek door vernielingen, volgden in de weken daarna. De huurder deed hier aangifte van.

Contact- en straatverbod voor Van Hooijdonk

In oktober 2017 legde de voorzieningenrechten Midden-Nederland Van Hooijdonk een contact- en straatverbod op met een dwangsom van € 1.000,- per overtreding. Hij mocht zich niet langer in, rondom of voor de deur van de woning ophouden en geen contact opnemen met de huurders. Evenmin mocht hij ‘derden’ op de huurders afsturen.

Van Hooijdonk verliest hoger beroep

De omstreden huisbaas tekende beroep aan tegen dit vonnis. Maar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in een eind augustus gepubliceerd arrest korte metten gemaakt met zijn bezwaren. Het hof contstateerde een duidelijk verband tussen het starten van de Huurcommissieprocedure door de huurder en het intimiderende gedrag van de verhuurder.

Portret van de huisjesmelker in Quote

Huisjesmelker van het jaar Van Hooijdonk heeft vooral in de regio Breda en Utrecht al een flinke reputatie opgebouwd: intimidatie en bedreiging van huurders, torenhoge huren, lak aan brandveiligheid en hij is iemand die geweld niet schuwt. Ook in Amsterdam en Nieuwegein heeft Van Hooijdonk, vaak onder een andere bedrijfsnaam, vastgoed in de verhuur. Zakenblad Quote schreef recent een portret over Van Hooijdonk.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: