Steeds meer beleggers investeren in studentenhuisvesting

Commerciële beleggers hebben de afgelopen vijf jaar ruim een miljard euro in studentenhuisvesting geïnvesteerd. Het gaat vooral om duurdere studentenkamers, waar met name bij buitenlandse studenten (noodgedwongen) vraag naar is.

Dit meldde de Volkskrant vorige week in een uitgebreid achtergrondartikel over nieuwe trends in studentenhuisvesting.

Xior

Een van de grotere commerciële investeerders is het Belgische Xior, dat in Nederland inmiddels 3.609 studentenkamers verhuurt, verspreid over 33 panden in vijftien steden. Dat levert bij elkaar 23 miljoen op aan huur, oftewel 540 euro per kamer. In de hele Benelux heeft Xior totaal een kleine 9.000 studentenkamers.

Corporaties doen beheer

Twee studentencorporaties, DUWO en SSH,  beheren sinds een aantal jaar studentenhuizen van commerciële beleggers. ‘Wonen voor studenten bleek een heel leuke belegging voor ze. Zij de stenen en wij het beheer. Ze krijgen zo misschien niet het hoogste rendement, maar ze zitten wel safe’, zegt Heleen de Vreese, DUWO-bestuurder en voorzitter van Kences (kenniscentrum voor studentenhuisvesting) in de Volkskrant. ‘Zij gaan voor de cash, wij voor betaalbare huisvesting’.

Hoge huren

Beleggers als Xios vragen doorgaans veel hogere huren dan SSH of DUWO. In het nieuwe complex Rotsoord in Utrecht vraagt Xios 875 tot 1.125 euro per maand, voor eenheden van 28 tot 46 m2. Bij de SSH bedraagt de huur zo’n 400 euro per maand. De bewoners van de dure complexen bestaan voor een groot deel uit buitenlandse studenten, die geen goedkopere woonruimte kunnen vinden.

Gevaar van uitponden

De Vreese signaleert in de Volkskrant nog een ander gevaar. ‘Wij sluiten doorgaans contracten van tien jaar. Het is de vraag of de samenwerking daarna in stand blijft. Het risico bestaat dat ze het gebouw na die periode gaan uitponden. En dat is geen denkbeeldig gevaar. In de grote steden zijn die kleine hokjes hartstikke lucratief gebleken. Die gaan voor megaprijzen van de hand.’

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: