Steden vragen VN om hulp tegen oververhitte woningmarkt

Amsterdam vraagt samen met zeven andere populaire steden de Verenigde Naties (VN) om hulp tegen de verhitte woningmarkten in die steden.

De steden, waaronder naast Amsterdam ook Londen, Parijs, New York en Barcelona, hopen dat de VN druk gaat zetten op nationale overheden. Dat moet leiden tot het beter reguleren van de woningmarkt en het aanpakken van woningspeculatie.

Speculanten drijven de prijs op
Steeds meer (internationale) investeerders met veel geld kopen huizen in een populaire stad op. Ze verkopen ze met veel winst door, verhuren ze voor hoge prijzen of zetten ze op Airbnb. Door de grote vraag en het geringe aanbod, stijgen de huizenprijzen en exploderen de huren.

‘Er ontstaat er een tweedeling tussen arm en rijk. Mensen met een laag of gemiddeld inkomen kunnen bijna niet meer in Amsterdam terecht’, schrijft de gemeente Amsterdam op haar website.

Internationaal fenomeen
‘Den Haag zegt wel eens: “Dit is een Amsterdams probleem.” Maar speculanten zijn een internationaal fenomeen, waar wij onze bewoners tegen moeten wapenen,’ zegt de Amsterdamse wethouder Wonen Laurens Ivens tegen de NOS. ‘We willen dat zo veel mogelijk invloed wordt uitgeoefend op landelijke overheden en hier op elk mogelijk podium aandacht voor vragen.’

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: