Starters en middeninkomens de dupe van falend woonbeleid

4 november 2020

Vandaag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over starters en middeninkomens op de Woningmarkt. Aanleiding is onder meer het wetsvoorstel van Ollongren waarin de toegang tot sociale huur voor alleenstaanden wordt beperkt, maar ook breder het gebrek aan betaalbare huurwoningen voor starters en middeninkomens.

Zeno Winkels in de Tweede Kamer
Woonbonddirecteur Zeno Winkels aan het woord in de Tweede Kamer.

De Woonbond pleit in het rondetafelgesprek voor een grotere sociale huursector en het aan banden leggen van huurprijzen in de vrije sector. Ook pleiten we tegen de geplande verlaging van inkomensgrenzen waarmee alleenstaanden toegang hebben tot sociale huur. Op die manier vallen nog meer mensen tussen wal en schip. Ze kunnen niet kopen en zijn daarom veroordeeld tot de peperdure vrije markt. 

Middeninkomens

In een position paper zet de Woonbond uiteen dat de vrije sector voor veel middeninkomens niet te betalen is. Bovendien hanteren commerciële verhuurders vaak inkomenseisen waardoor ze helemaal geen woning kunnen krijgen in deze sector. Ze verdienen te weinig voor de vrije sector, kopen is vaak geen optie en de sociale huursector zit, door te lage inkomensgrenzen die toegang geven tot sociale huur, op slot voor deze groep. 

Weg met de wooncrisis

In een campagne(externe link) tegen de wooncrisis roept de Woonbond op tot een brede sociale huursector voor lage én middeninkomens, en het aan banden leggen van woekerprijzen in de vrije sector. In korte tijd tekenden 12.000 mensen een petitie met deze strekking en zijn er in zo’n 60 gemeenten lokale campagnes gestart voor beter landelijk woonbeleid.

Bronvermelding: Woonbond