Meer traploze woningen met een huurprijs onder de aftoppingsgrens. In groene, goed onderhouden wijken met winkels en andere voorzieningen op loopafstand. In de Krimpenerwaard is daar grote behoefte aan.
De gemeente Krimpenerwaard bestaat uit vijf voorheen zelfstandige gemeenten tussen Rotterdam en Gouda. Vier huurdersorganisaties die in Krimpenerwaard actief zijn lieten dit voorjaar een (digitaal) onderzoek doen onder de huurders die zij vertegenwoordigen. Dat zijn vooral senioren. De helft van de corporatiehuurders in Krimpenerwaard is ouder dan 65.
Dat veel huurders al op leeftijd zijn blijkt ook uit de verhuiswensen die de ondervraagden naar voren brachten. Bijna een derde van de huurders met verhuisplannen is op zoek naar een traploze woning of een seniorenwoning.
Toewijzingsbeleid voor traploze woningen
Veel huurders die willen verhuizen naar een traploze woning lieten weten dat deze lastig te bemachtigen is. Tegelijkertijd worden veel toegankelijke woningen bewoond door huurders die (nog) geen problemen hebben met drempels of trappen. De onderzoekers doen dan ook de suggestie om onderling ruilen makkelijker te maken.
Vooral betaalbare woningen nodig
Ruim driekwart van de huurders met een verhuiswens heeft behoefte aan een woning met een huur onder de aftoppingsgrens voor huurtoeslag (€ 592 voor alleenstaanden en stellen met AOW). Een duurdere sociale woning is voor krap een kwart betaalbaar. Slechts een enkeling heeft behoefte aan een vrijesectorwoning met een huur boven de € 710 per maand.
Knelpunten in de woonomgeving
De omgeving van een aantal wijken in de Krimpenerwaard is niet goed afgestemd op senioren. Soms gaat het om praktische obstakels, zoals hobbelige stoepen of verzakte tuinen. Soms ook om het gebrek aan buurtwinkels, of gezondheidscentra op loopafstand. Maar ook het gebrek aan voorzieningen voor jongeren kwam naar voren als knelpunt.
Prestatieafspraken
Over deze en andere uitkomsten zijn de huurdersorganisaties nu in gesprek met woningcorporatie Qua Wonen en de gemeente. Als het aan de huurdersorganisaties ligt krijgen de woonwensen van senioren een belangrijke rol in de prestatieafspraken die huurders, gemeente en corporatie samen maken.
Over het onderzoek
Vier huurdersorganisaties die samenwerken in het Centraal Overleg Huurdersorganisaties (COH) gaven opdracht voor het onderzoek. De uitvoering was in handen van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum. Ruim 5000 huurders werden uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. 1036 huurders (bijna 20%) gaven gehoor aan die oproep.
(bron: woonbond.nl)