Rijswijkse huurders willen verhuiskostenvergoeding

Huurders van woningcorporatie Vidomes in Rijswijk moesten hun huizen uit vanwege werkzaamheden aan de woningen, maar kregen geen verhuiskostenvergoeding.
Volgens de huurders hebben ze hier wel recht op. Zij riepen daarom de hulp in van het tv-programma ‘Mr. Frank Visser rijdt visite’, waarin Mr. Frank Visser juridisch advies geeft.

Verhuiskostenvergoeding
De verhuiskostenvergoeding is bedoeld om huurders tegemoet te komen in de kosten die ze maken voor de verhuizing en het opnieuw inrichten van hun woning. ‘Het is sociale woningbouw en niet iedereen heeft geld. Maar je bent zo 2.000 euro kwijt om terug te keren in je eigen huis,’ vertelt één van de huurders in het programma. Juridisch gezien is het belangrijk of deze bewoners vanwege onderhoud, of vanwege renovatie de woning uit moesten. Want alleen bij renovatie zijn verhuurders verplicht om de minimale verhuiskostenvergoeding te betalen.

Groot onderhoud of renovatie?
Gaat het dus om onderhoud, of om renovatie? ‘Ik heb ook groot onderhoud gezien, maar er is ook, zoals zo vaak bij dit soort projecten, sprake van renovatie. Bij renovatie is er sprake van woningverbetering, dan is er iets verbeterd ten opzichte van de oude situatie,’ zegt Marcel Trip van de Woonbond in de uitzending. Bij de huurwoningen in Rijswijk wordt de gaskachel vervangen door een cv-ketel en radiatoren, komt er een grotere keuken, een grotere badkamer en beter geïsoleerd glas. Volgens de wet hebben huurders alleen recht op de minimale verhuiskostenvergoeding wanneer ze vanwege renovatie hun woning uit moeten. Omdat er in de praktijk vaak sprake is van onderhoud én renovatie is het voor huurders vaak moeilijk om aanspraak op de verhuiskostenvergoeding te maken.

‘Slechtste wet van het jaar
‘Ik was eigenlijk van plan om de ‘Mr Frank Visser-prijs’ voor slechtste wet van het jaar uit te gaan reiken, nou deze is een kandidaat.

Ze hebben expres de wet zo geformuleerd dat, in de praktijk, je er heel weinig mee kunt. Verhuurders kunnen immers makkelijk stellen dat de verhuizing nodig is voor onderhoud. Wanneer de huurder en de verhuurder hier niet uitkomen, kan de rechter er naar kijken. Dat is net alsof je zegt: we gaan niet zeggen wie er voorrang heeft in het verkeer, maar als er een ongeluk is gaat de rechter zeggen wie er voorrang had moeten verlenen.’
Aldus Mr. Frank Visser

Gang naar de rechter
Nu moet de rechter in dit soort gevallen kijken of de werkzaamheden waarvoor huurders hun woning uit moeten onder renovatie, of onder onderhoud vallen. ‘Ik denk dat ze die verhuiskostenvergoeding moeten betalen.’ stelt Mr. Frank Visser in de uitzending in het geval van de Rijswijkse huurders. In zijn advies geeft hij aan dat de bewoners daarvoor waarschijnlijk de gang naar de rechter moeten maken.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd
Kamervragen over renovatieproblemen
Gonny Burgers uit Nijmegen ‘gelukkigste bewoner’
23 november ‘Dag van de bewoner bij renovatie’