Rijk heeft dubbele pet op bij deal woningen Vliegkamp Valkenburg

Het Rijk heeft een dubbele pet op als het gaat om de woningbouw bij het voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk. Dat blijkt uiteen brief van wethouder Bouwen en Wonen Gerard Mostert aan de minister.

De minister oefende onlangs druk uit op de gemeente om snel groen licht te geven voor de bouw van 5.000 woningen op de voormalige vliegbasis.  Maar het Rijk is zelf eigenaar van de grond en het Rijksvastgoedbedrijf wil een hoge grondprijs vangen, waardoor de gemeente Katwijk minder betaalbare huurwoningen kan bouwen dan was gepland. 

Hoge grondprijs frustreert bouwplannen

 “Wij willen niets liever dan snel bouwen, maar niet alleen snel, maar ook betaalbaar. In de regio is afgesproken dat er 25 procent sociale woningbouw moet komen, 20% woningbouw voor middeninkomens en dan blijft er nog 55 procent ruimte voor hele dure huizen,” aldus wethouder Mostert. “Het Rijksvastgoedbedrijf geeft aan dat die gemaakte afspraken niet uitgevoerd kunnen worden, omdat ze een hoge grondprijs moeten vragen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars minder betaalbare woningen aanbieden dan is afgesproken, omdat zij die betaalde grondprijs immers terug moeten verdienen. Dit zou betekenen dat er meer dan 600 betaalbare woningen minder kunnen worden gebouwd dan is afgesproken.”

Dubbele pet

Minister van Veldhoven oefende eerder druk uit op de gemeente Katwijk om snel groen licht te geven voor de bouwplannen. Ook VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis ging vol op het orgel. Woonbonddirecteur Paulus Jansen: “Het is schunnig dat minister en Kamerleden de gemeente onder druk zetten om, tegen de regionale afspraken in, akkoord te gaan met een deal voor meer dure woningen. Terwijl het Rijk zelf eigenaar is van de grond en aan de andere kant van de tafel over de grondprijs onderhandelt en vasthoudt aan de maximale opbrengst.”

600 woningen extra

De gemeente Katwijk wil zo snel mogelijk gaan bouwen op de locatie van het voormalig vliegkamp Valkenburg en is bereid 600 extra woningen te realiseren voor middeninkomens. Dit schrijft de gemeente in een brief die gisteren naar de ministers Van Veldhoven en Knops en naar de Tweede Kamer is verstuurd. “Snel woningen bouwen is absoluut noodzakelijk, er is grote woningnood. Met name mensen met een middeninkomen, zoals de juf, de agent en de verpleegkundige, kunnen nauwelijks een betaalbare woning vinden. Het is daarom essentieel dat de regionale afspraken over betaalbare woningen op Valkenburg worden nagekomen”, aldus wethouder Gerard Mostert. “Het College van Katwijk is daarom bereid 600 extra woningen te realiseren voor middeninkomens.”

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: