Een ingrijpende renovatie van zijn huurwoning in Zwijndrecht maakte thuiswerken voor de schrijver en journalist Mohammed Benzakour onmogelijk. Via de rechter dwong hij niet alleen een onkostenvergoeding van 6.000 euro af, maar ook dat verhuurder Trivire alternatieve werkruimte aanbiedt.

De 392 flatwoningen aan het P.J. Oudplein en het Gerbrandyplein krijgen nieuw sanitair en dubbelglas. Keukens en de centrale verwarming worden vervangen. Bewoner Benzakour begreep al snel dat enorme geluidsoverlast zijn werkzaamheden als schrijver en journalist thuis zou verstoren. ‘Zelf woon ik op de negende verdieping, maar als er op de begane grond een keuken wordt weggehakt, hoort en voelt de hele flat dat.’
Niet serieus genomen
Benzakour vroeg bij aanvang van het werk aan woningcorporatie Trivire om vervangende werkruimte, maar Trivire kon dit niet bieden. Benzakour voelde zich niet serieus genomen en stapte naar de rechter. Bestudering van de akkoordverklaring leerde Benzakour dat hij akkoord was gegaan met een renovatie ‘in bewoonde staat’. ‘Dat zinnetje “in bewoonde staat” is juridisch belangrijk. Met mij hebben veel mensen in mijn flat de gevolgen hiervan niet goed begrepen. Dat had Trivire beter moeten uitleggen.’
Overtuigen met opnamen
Benzakour overtuigde de rechter met geluidsopnamen van de werkzaamheden. Tijdens de renovatie week hij uit naar hotelkamers en vrienden om te werken. De hiervoor gemaakte kosten krijgt hij nu op last van de rechter van Trivire vergoed.
Les geleerd
Trivire laat weten voorafgaand aan de renovatie een klankbordgroep te hebben geraadpleegd. Hieruit bleek dat er extra aandacht nodig was voor oudere bewoners, maar thuiswerkers werden over het hoofd gezien. ‘We hadden een beter alternatief kunnen bieden voor thuiswerkende mensen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een werkplek op ons eigen kantoor. Dit is niet gedaan en daar hebben wij van geleerd voor de toekomst’, aldus woordvoerder Daphne de Borst van Trivire.
Bronvermelding: Woonbond