Renovatie Moerwijkzicht in Breda wint Europese huisvestingsprijs

De renovatie van Moerwijkzicht, de grootste flat van Breda, is een van de winnaars van de ERHIN-awards, een grote Europese prijs op het gebied van ‘verantwoorde huisvesting’. Het renovatieproject won de prijs in de categorie duurzaamheid.

De European Responsible Housing (ERHIN)-awards werden voor de derde keer uitgereikt. De prijsuitreiking vond dit jaar plaats in het Franse Lyon. Woonbonddirecteur Paulus Jansen was een van de juryleden.

Inspirerende voorbeeldprojecten

Het doel van de prijs, waarvan de International Union of Tenants (IUT) een van de initiatiefnemers is, is om geslaagde en inspirerende huisvestingsprojecten in Europa voor het voetlicht te brengen. Bewonersparticipatie en duurzaamheid zijn daarbij belangrijke pijlers.

Woningcorporatie Alwel een van de winnaars

De winnaar in de categorie duurzaamheid is woningcorporatie Alwel uit Breda, met de renovatie van Moerwijkzicht. Deze flat met 241 galerijwoningen in 12 verdiepingen is volgens de jury bijzonder vanwege ‘de betrokkenheid van de etagecontactpersonen, de goed doordachte voorzieningen om de overlast voor de bewoners tijdens de renovatie te beperken en de woonlastengarantie vooraf.’

Van het gas af

De woningen zijn gerenoveerd en verduurzaamd volgens het principe ‘trias energetica’. Allereerst zijn de woningen goed geïsoleerd en voorzien van mechanische ventilatie met warmteterugwinning. De woningen zijn gasloos gemaakt en aangesloten op een warmtenet. Koken doen de bewoners nu elektrisch. De inductiekookplaat en een pannenset kregen ze van Alwel. Ook is het asbest verwijderd en het uiterlijk van de flat opgefrist.

Woonlasten gelijk of omlaag

Een belangrijke reden voor de bewoners om mee te doen was de woonlastengarantie. Dit houdt in dat huurders de garantie kregen dat de optelsom van huur en energierekening niet hoger zou worden dan vóór de renovatie. Voor de meeste huurders zijn de totale woonlasten zelfs gedaald. De renovatie heeft Alwel € 36.000 per woning gekost, een bescheiden bedrag voor Nederlandse begrippen.

Bewonersbetrokkenheid

Een belangrijk pluspunt van de renovatie, die in bewoonde staat is uitgevoerd, is volgens de jury de manier waarop de huurders erbij zijn betrokken, zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering. Tijdens de voorbereiding zijn 25 etagecontactpersonen geworven. Zij hebben hun buren op dezelfde etage geïnformeerd over de renovatie, de modelwoning laten zien en bijzondere woonwensen in kaart gebracht.

Vier andere categorieën

Naast de categorie duurzaamheid zijn in nog vier andere categorieën ERHIN-awards uitgereikt. Winnaar in de categorie ‘fair financing for housing affordabilty’ is een anti-speculatieproject in Barcelona van IMHAB, een gemeentelijke huisvestingsorganisatie. De renovatie van het wooncoöperatieproject Nettelbeckplatz in Berlijn won de prijs in de categorie ‘More than a roof’. De gemeentelijke woningorganisatie Villeneuve-Saint-George in de regio Parijs in Frankrijk, die veel kwetsbare huishoudens huisvest, werd winnaar in de categorie ‘building strategic alliances, fostering community participation’. Ten slotte won de sociale huisvestingorganisatie ATC del Piemonte Centrale in Turijn in Italië een award in de categorie ‘empowering the team, addressing employees changing needs’.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: