Regels over isoleren moeten scherper

Nieuwe soepelere bouwnormen voor isolatie die het kabinet voorstelt zijn niet gunstig voor huurders. Die leiden tot minder energiezuinige woningen en hogere rekeningen, vreest de Woonbond. Regels over isoleren zouden juist scherper moeten worden. 

Naast minder strenge normen voor isolatie wil het kabinet dat de nieuwbouw vanaf 2020 wordt voorzien van warmtepompen en zonnepanelen. Maar hoe slechter de isolatie, hoe meer energie er nodig is.  ‘Dit is dus een ronduit slechte zet’, zegt Bastiaan van Perlo van de Woonbond. ‘Warmtepompen en zonnepanelen in de nieuwbouw hebben alleen zin als de isolatie-eisen voor woningen optimaal en dus hoog zijn. Anders draaien bewoners alsnog op voor de extra stookkosten.’
Goede isolatie van de woning moet volgens de Woonbond het uitgangspunt zijn. Die draagt namelijk altijd bij aan lagere energierekeningen. 

Rekenmethode BENG

Er is een nieuwe rekenmethode om de bouwnorm mee te bepalen. Op dit moment wordt de energieprestatie van een woning vastgesteld met een EPC (energieprestatiecoëfficiënt). Vanaf 2020 gaat dat aan de hand van drie BENG-waarden (Bijna Energie Neutraal Gebouwen). Deze BENG-waarden zeggen allemaal iets over de mate van duurzaamheid van een gebouw. Maar BENG zegt minder over de vraag of de energierekening ook echt laag is. ‘Want hernieuwbare energie telt niet mee in de BENG, maar groen is natuurlijk niet gratis,’ aldus Van Perlo.

Bezwaren tegen voorstel

De Woonbond gaf zijn visie op het voorstel voor minder strenge normen tijdens een internetconsultatie afgelopen weekend. Naast de Woonbond zien ook diverse milieuorganisaties en groene bedrijven bezwaren tegen het voorstel. Zij vinden dat het ministerie te veel luistert naar conservatieve bouwbedrijven. De bezwaarmakers hopen dat minister Ollongren het plan nog aanpast.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: