Purmerend bouwt zelf woningen

In Purmerend, waar jong en oud wil blijven wonen, loopt het woningtekort al jaren de spuigaten uit. De gemeente is het wachten zat en gaat nu zelf woningen bouwen. BZK minister Ollongren vindt dat een prima plan.

Purmerend gaat minimaal 118 tijdelijke woningen bouwen verspreid over vier wijken in de stad. De gemeente trekt daar 9 miljoen euro voor uit. Voor tijdelijke woningen hoeven geen bestemmingsplannen gewijzigd te worden waardoor ze snel geplaatst kunnen worden.

Wachtlijsten van twaalf jaar

De regio kent 3.500 woningzoekenden en de wachtlijsten zijn opgelopen tot maar liefst twaalf jaar. Uit gemeentelijke peilingen blijkt heel duidelijk dat zowel de jongere generaties als de ouderen in de voormalige groeikern Purmerend willen blijven wonen.

Geen bouwlocaties

De gemeente wil er de komende 21 jaar 10.000 woningen bij. Maar binnen de gemeentelijke grenzen zijn er nauwelijks nog bouwlocaties. Gebouwen zullen de hoogte in moeten. En in overleg met buurgemeenten zullen uitbreidingslocaties gevonden moeten worden.

Koudwatervrees markt voor tijdelijk bouwen

Om in de tussentijd de woningnood te ledigen, polste de gemeente de bereidheid onder marktpartijen om tijdelijke woningen te bouwen op binnenstedelijke locaties. Maar die animo was er niet, op woningcorporatie Wooncompagnie uit Hoorn na. Die was bereid 40 tijdelijke woningen te bouwen. Maar dat vond de gemeente niet genoeg en besloot daarom het zelf te doen.

Assen bouwde ook zelf woningen in 2015

Een aantal jaar geleden kwam de gemeente Assen tot eenzelfde conclusie. Assen bouwde dertig sociale huurwoningen in eigen beheer bij gebrek aan investeerders en corporaties. En omdat destijds (2014/2015) veel plannen voor nieuwbouw in de ijskast waren gezet.

Stef Blok vond Assen een slecht plan

Het zorgde voor ophef. Onder andere Stef Blok, toenmalig minister van BZK, liet nadrukkelijk weten het geen taak voor een gemeente te vinden en waarschuwde dat de gemeente financieel de mist in zou kunnen gaan.

Kajsa Ollongren vol lof over initiatief Purmerend

De huidige minister van BZK Ollongren reageerde heel anders. Zij vindt het ‘een prima plan’ van de gemeente Purmerend om de bouw van tijdelijke woningen in eigen hand te nemen. ‘Er worden hier mensen mee geholpen die door het woningtekort niet aan een huis kunnen komen’, liet zij aan tijdschrift Cobouw weten.

Meer gemeenten volgen voorbeeld van Assen en Purmerend

Bouwbedrijf De Meeuw, gespecialiseerd in ‘urgente huisvesting’ die de tijdelijke woningen in Purmerend gaat bouwen, zegt ook al met andere gemeenten in overleg te zijn die overwegen het voorbeeld van Purmerend te volgen.

Wenen: grootste huisbaas van Europa

Dat gemeenten niet slechter worden van het bouwen en verhuren van sociale huurwoningen, blijkt wel uit het succes van Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad staat al jarenlang in de top drie van best leefbare steden ter wereld. Met ruim 220.000 sociale huurwoningen is de gemeente ook de grootste huisbaas van Europa.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: