Prijs voor duurzaam woonconcept van studenten TU Delft

Een ontwerp voor een zeer duurzame woning van een team van studenten van de TU Delft heeft zondag 28 juli de tweede prijs gewonnen op de Solar Decathlon Europe in Hongarije.

Het zogeheten MOR-team (Modular Office Renovation) van de TU Delft won het zilver met hun innovatieve en uiterst duurzame woningconcept dat neergezet kan worden in leegstaande, zeer energie-onzuinige kantoorpanden. Tijdens de Solar Decathlon, waaraan universiteiten uit de hele wereld meededen,  bouwden de studenten in vijftien dagen tijd zelf het prototype.

Twee vliegen in één klap

Met hun concept vangen de studenten twee vliegen in één klap: de woningnood wordt aangepakt door het verbouwen van leegstaande kantoren en het is zeer duurzaam, want levert energie op in plaats van dat het energie verbruikt. Op dit moment staat ruim een kwart van alle kantoren in Nederland leeg en 55 procent daarvan heeft een energielabel D of slechter.

Energiepositief

Op NU.nl legt bouwkundestudent en MOR-teamlid Siem van Sluijs wat hun winnende concept zo  bijzonder maakt.  ‘De gevel is bedekt met zonnepanelen, die het kantoor energiepositief maken. Dat betekent dat er meer energie wordt opgewekt dan nodig is, en daarmee kun je bijvoorbeeld ook je auto of elektrische fiets opladen.’

Zeer flexibel en duurzaam

Het concept is heel flexibel waardoor functies gemakkelijk kunnen wisselen. Van Sluijs: ‘De keuken en badkamer bestaan uit losse elementen die makkelijk verplaatst kunnen worden.’ Bovendien worden biologisch afbreekbare materialen gebruikt. Een ander bijzonder detail is de binnentuin met een plantenwand. ‘In kantoren komt de ventilatie uit lange leidingen, soms wel honderden meters. In dit gebouw wordt de lucht van buiten natuurlijk gefilterd door de planten en zo komt de koelte het gebouw binnen. Ook hebben we een klimaatplafond. Zo worden de koelte en de warmte evenredig verdeeld over de ruimte. De temperatuur wordt geregeld door een warmtepomp.’

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: