Pas op voor louche verhuursites

Voor internetcowboys is het goed geld verdienen aan woningzoekenden. Diverse verhuurplatforms bieden woningen aan die allang niet meer te huur zijn. En laten jou betalen om op advertenties te kunnen reageren. 

Huizen die allang niet meer te huur zijn. Huurprijzen die niet kloppen. Advertenties die zonder medeweten van de originele aanbieder gejat zijn van andere sites. Wie reageert denkt eenmalig inschrijfkosten te betalen of twee weken gratis te kunnen zoeken, maar zit in de praktijk aan een maandelijkse incasso vast.  Dit soort wanpraktijken kwam de Consumentenbond tegen toen zij 17 websites van verhuurbemiddelaars(externe link) onder de loep nam.

Malafide verhuurplatforms

De Woonbond herkent deze praktijken helaas maar al te goed. Bij ons Meldpunt Commerciële Verhuurders kwamen diverse meldingen binnen van woningzoekenden die inschrijf- of abonnementskosten betaalden voor malafide online verhuurplatforms.  Of die op nog grovere manieren zijn opgelicht bij het zoeken naar een huurwoning.

Verdienen aan woningnood

Er is woningnood in Nederland. Een huurwoning vinden is lastig en tijdrovend. Dat maakt het voor oplichters aantrekkelijk om -steeds weer nieuwe- sites te beginnen die inspelen op de wanhoop van woningzoekenden. Meestal gaat het om sites die er redelijk gelikt uitzien. Die geld vragen om op advertenties te kunnen reageren. Of die beloven dat je na betaling toegang krijgt tot uniek aanbod dat elders niet te vinden zou zijn.

Aanbod niet uniek en vaak verouderd

De woningen die dit soort sites in de aanbieding hebben is in werkelijkheid helemaal niet uniek, maar geschraapt van bijvoorbeeld Funda.nl, Pararius.nl of sites van lokale makelaars. Vaak gaat het om verouderde advertenties, van woningen die allang niet meer te huur zijn. 

Geen contact met verhuurder

Rechtstreeks contact met de verhuurder zit er in veel gevallen ook niet in. In het beste geval wordt je reactie doorgestuurd naar de makelaar die de woning oorspronkelijk had aangeboden. Die weet vaak niet eens dat de woning ook geadverteerd staat op een verhuurplatform waar woningzoekenden voor moeten betalen.
Lees ook ons artikel Laat je niet oplichten bij zoeken naar woonruimte. Ben je er toch ingetuind? Dat kun je de Woonbond laten weten via het Meldpunt Commerciële Verhuurders. Wij raden je aan om bij oplichting ook altijd aangifte te doen bij de politie(externe link)

Bron: woonbond.nl