Overstappen naar lokale energiecoöperatie loont

Overstappen naar een andere energieleverancier kan goed zijn voor de portemonnee. Maar ook voor het milieu als je daarbij kiest voor een groene(re) leverancier. Steeds meer huurders zijn actief in lokale energiecoöperaties die voornamelijk gebruik maken van energie uit zon en wind. Daarmee dragen zij bij aan de verduurzaming van hun eigen gemeente.

Het aantal energiecoöperaties is het afgelopen jaar met 85 toegenomen tot 484, een groei van twintig procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de Lokale Energiemonitor 2018 van de stichting ‘HIER opgewekt‘. De meeste energiecoöperaties zijn tot nu toe te vinden in Noord-Holland en Gelderland.

Havenwind of metrozonstation
Amsterdam Energie is een voorbeeld van een lokale energiecoöperatie.  De leden mogen zelf kiezen waar zij hun energie vandaan willen halen. Bijvoorbeeld uit eigen Havenwind, waarmee al 4.000 Amsterdamse huishoudens worden voorzien van 100% duurzame windenergie. Maar ook energie opgewekt door zonnepanelen op metrostations is al mogelijk. Momenteel wordt ook gewerkt aan een nieuw drijvend zonnepark op de Noorder IJplas.

Verrassende ideeën
Volgens de Lokale Energiemonitor komen energiecoöperaties vaak met verrassende nieuwe ideeën.

Zo komt coöperatief autodelen nu echt van de grond en zijn er tal van voorbeelden van coöperatieve laadpalen, buurtopslag en digitale energiehandel tussen bewoners.

Daarnaast ondersteunen coöperaties gemeenten bij beleid en werken ze samen met netbeheerders en onderzoeksinstellingen aan technologische innovatie.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: