Overheid neemt vocht en schimmel in huis serieus

15 februari 2021

Schimmel in je woning is een probleem om serieus te nemen, vindt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarom heeft het ministerie nu op de website woningmarktbeleid.nl(externe link) informatie gezet over hoe bewoners, woningcorporaties, particuliere verhuurders en gemeentes vocht- en schimmelvorming kunnen voorkomen en oplossen.

Man verwijdert zwarte schimmel van muur met een borstel
Man verwijdert zwarte schimmel in huis met een borstel Getty Images

Heel veel mensen hebben last van vocht en schimmel in hun woning. In bijna een op de vijf woningen in Nederland komen vocht- en schimmelproblemen voor. Als je het niet aanpakt, kan je problemen met je gezondheid krijgen. 

Schimmel voorkomen en oplossen

Op woningmarktbeleid.nl(externe link) vind je allerlei informatie over hoe je vocht- en schimmelvorming in je woning kunt voorkomen en oplossen. Je vindt er onder andere:

  • handige tips om vocht- en schimmelvorming te voorkomen
  • resultaten van onderzoek naar vocht- en schimmelvorming in woningen door TNO, Abf Research en GGD Amsterdam.
  • webinars van gemeente Den Haag en woningcorporatie Staedion over hun geslaagde samenwerking.
  • onderzoek van Rigo naar prestatieafspraken over vocht en schimmel met voorbeelden.

Extra informatie voor huurdersorganisaties

De Woonbond adviseert huurdersorganisaties om vocht- en schimmelproblematiek als een apart onderwerp te behandelen bij het maken van prestatieafspraken en concrete afspraken te maken met de verhuurder en de gemeente. Je vindt hierover meer informatie in het informatieblad Vocht- en schimmelaanpak in prestatieafspraken

Woonbond ledenpanel over vocht en schimmel

Op dit moment loopt er een Woonbond panelonderzoek over vocht en schimmel. Heb je last van vocht of schimmel in je huis én ben je persoonlijk lid van de Woonbond? Om aan te melden voor het ledenpanel log je in en klik je bij Mijn Nieuwsbrieven op Ledenpanel. We mailen je dan alsnog een uitnodiging om aan dit onderzoek mee te doen. Over de uitkomst van onze ledenpeilingen lees je in Huurwijzer,  het woonmagazine voor Woonbondleden.

Bron: woonbond.nl