Kun je als huurder ‘overgeslagen’ worden bij het plaatsen van zonnepanelen door de verhuurder, omdat de verhuurder de woning op termijn willen verkopen? Aan die vraag besteedde het radioprogramma Radar 22 december aandacht.
Sjoukje Waterlander kreeg een brief van haar woningcorporatie dat het zonnepanelen gaat plaatsen op de huizen die de corporatie verhuurt. ‘Niet op ons huis, want dat staat op de lijst van woningen die ze in de toekomst willen verkopen. Heel veel huizen die de komende jaren gewoon verhuurd blijven, krijgen zonnepanelen. We hebben aangeboden gekregen om ons huis te kopen, maar dat willen we niet. We wonen hier al dertig jaar en willen hier nog twintig jaar blijven wonen. We zijn allebei zeventig.’
Zelf panelen plaatsen
In de uitzending gaf Marcel Trip van de Woonbond aan dat corporaties geen plicht hebben tot het plaatsen van zonnepanelen, en dus kunnen besluiten dit niet te doen.
Huurders kunnen er wel zelf voor kiezen om panelen te kopen en te plaatsen, maar ook dat gaat niet zo maar. Trip: ‘Dat is voor veel huurders financieel wel een drempel. En voor het plaatsen moet je toestemming hebben van de verhuurder, omdat het een wijziging aan de buitenkant van de woning is.’
Als je de woning verlaat moet je de panelen ook weer meenemen, maar je kan hierover ook afspraken maken met de verhuurder. Bijvoorbeeld dat de verhuurder de panelen tegen die tijd overneemt voor de restwaarde.
Afdwingen energiebesparende maatregelen
Het plaatsen van zonnepanelen kun je dus niet afdwingen als huurder. Er zijn wel juridische mogelijkheden om andere energiebesparende maatregelen voor elkaar te krijgen bij de verhuurder. Zoals spouwmuurisolatie, het vervangen van een oude cv-ketel, of het het vervangen van enkel door dubbel glas. De Woonbond heeft hier een modelbrief voor gemaakt die huurders kunnen gebruiken.
Uitbreiden initiatiefrecht
De Woonbond pleit al langer voor een uitgebreider initiatiefrecht waarmee huurders verhuurders kunnen aanzetten tot verduurzaming. De huurder betaalt immers wel de steeds hoger wordende gasrekening, maar de verhuurder moet in actie komen om de woning te verduurzamen. De huidige juridische basis waarop huurders verduurzaming van hun woning kunnen afdwingen is sterk verouderd. Zo kan een huurder een vervangende ketel eisen met een rendement op het niveau van ketels uit de jaren ’80 in plaats van het niveau van een huidige hoogrendementsketel en zijn maatregelen als zonnepanelen of warmtepompen uitgesloten in de huidige regeling. Het uitbreiden en moderniseren van het initiatiefrecht is één van de maatregelen die in het klimaatakkoord staan opgenomen. Wat de Woonbond betreft komen zonnepanelen hier ook onder te vallen.
Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com
Gerelateerd: