Er gaat onvoldoende geld naar de verduurzaming van huurwoningen. Dat zegt de Woonbond in reactie op het bericht van RTL Nieuws dat er slechts 100 miljoen extra naar het verduurzamen van huurwoningen gaat.
Jaarlijks betalen sociale huurders 1,7 miljard aan verhuurderheffing. Dit is een heffing die corporaties betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen, en die via hoge huurstijgingen verhaald wordt op de huurders. De Woonbond wil dat deze heffing wordt geschrapt.
Verhuurderheffing van tafel
‘Huurders van sociale huurwoningen blijven op deze manier aan het rijk én voor de verduurzamingsslag betalen. De verhuurderheffing moet volledig van tafel zodat corporaties dit kunnen investeren en kunnen inzetten op betaalbare huren,’ reageert Paulus Jansen, directeur van de Woonbond.
‘Belastingdruk te hoog’
Ook corporatiekoepel Aedes heeft kritiek, al spreekt voorzitter Marnix Norder ook van een stap in de goede richting. ‘Als dit inderdaad uit de Rijksbegroting zou blijken, is het goed nieuws. Sinds heel lange tijd wordt er dan in Den Haag weer gesproken over lastenverlichting. Een belangrijk signaal, dat lijkt op een breuk met het beleid van vorige kabinetten.’ Volgens Norder is de belastingdruk op woningcorporaties echter veel te hoog. ‘We willen meer nieuwe woningen bouwen en betaalbare huren. En meer energiezuinige en duurzame huizen. Ook het kabinet vindt dit belangrijke opgaven. Hetzelfde kabinet dat woningcorporaties ruim een miljard euro aan belasting oplegt. Onze huurders betalen dus belasting, terwijl kopers geld toe krijgen. Dat kan niet zo doorgaan.’
Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com
Gerelateerd: