Groningers die de slappe aanpak van de aardbevingsproblemen zat zijn, hebben sinds twee weken een actiekamp ingericht tegenover het kantoor van het Centrum Veilig Wonen in Appingedam.
Twee van hen, de 66-jarige Jan Holtman uit Wildervank en de 57-jarige Jannie Knot uit Garrelsweer, zijn in hongerstaking gegaan.
Het motto van de actie is: ‘Ons laand, ons lu’ (‘Ons land, onze mensen’).
Dit protest is gericht tegen de lakse afhandeling van bevingsdossiers. Daardoor zitten vele Groningers, huiseigenaren maar ook huurders, al tijden met de handen in het haar.
Herstellen niet altijd mogelijk
De directeur van het Centrum Veilig Wonen, Geeke Feiter, heeft vorige week een bezoek gebracht aan het tentenkamp. ‘We hebben een goed gesprek gehad’, zegt persvoorlichter Inez Witjes namens de actievoerders. ‘Daar zijn we blij mee.’ Het Centrum Veilig Wonen zet zich, in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen, in voor het herstellen van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen. Maar herstellen is lang niet altijd mogelijk.
Huurwoning ontvlucht
Inez Witjes woonde zelf in Opwierde, een wijk in Appingedam. Zij is haar huurwoning ontvlucht: ‘De versterking van woningen is daar mislukt. Alleen sloop is nog een optie. Er is een noodplan nodig, want de 1400 woningen daar – met allemaal huurders – lopen gevaar. Als met een volgende beving de dijk breekt, staat de hele polder drie meter onder water. Mensen zouden daar niet meer moeten wonen. Het is Code Rood.’
Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com
Gerelateerd
Kampeeractie tegen woningnood
Huurder met recht op toeslag steeds armer
Actie voor huurverlaging
Corporaties boeken forse winsten