Onrust over nieuwe energielabel

woningen – grootschaliger en preciezer worden opgenomen. Dat was voor 1 januari 2021 zo, en dan is met de invoering van het nieuwe label nog steeds zo. Daarnaast worden de labelopnemers regelmatig gecontroleerd.

Kan ik het label inzien?

Op de energielabels die sinds 1 januari worden afgegeven, staat heel veel informatie. Veel meer dan op de labels die voor 1 januari werden afgegeven. Daarop stond alleen de letter van het label en de EnergieIndex (EI), een cijfer dat de energieprestatie van de woning aangeeft. De informatie die op het nieuwe label staat, kan je als huurder niet inzien. Deze informatie krijgt nu alleen de eigenaar van de woning, de verhuurder dus. Je kunt wel aan je verhuurder vragen of je het label mag inzien.

Label beschikbaar voor huurders

De Woonbond pleit er bij de overheid voor om het energielabel ook voor huurders beschikbaar te stellen. Kajsa Ollongren, de (demissionair) minister die over het woonbeleid gaat, heeft in een brief aan de Tweede Kamer (van 20 april 2021)(externe link) aangegeven ervoor te willen zorgen dat ook huurders toegang krijgen tot de informatie die op het energielabel staat. “Het is niet alleen goed als huurders hun energielabel kunnen inzien om te controleren of het label klopt. Op het nieuwe label staat ook heel veel informatie die nuttig is in de stappen die je kunt zetten om energie te besparen en om samen met je verhuurder de woning te verduurzamen,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsadviseur en belangenbehartiger op het gebied van energie bij de Woonbond.

Meer vragen over energielabels

Ben je benieuwd naar het energielabel van jouw woning? Of wil je weten hoeveel punten jouw label krijgt? Deze en andere vragen vind je in het dossier Energielabels.

Bron: woonbond.nl