Onderhoud blokverwarming niet via servicekosten in rekening gebracht

Verwarmt u uw woning met blokverwarming, en neemt u die warmte af bij uw verhuurder? De levering valt per 1 juli niet meer onder de warmtewet.

Huurders en verhuurders hoeven dan geen aparte overeenkomst voor de warmtelevering meer te sluiten. Huurders betalen onder de servicekosten voor de warmtelevering aan de verhuurder.

Onderhoud en afschrijving

De kosten voor de afschrijving en het onderhoud van de ketel en installatie worden onderdeel van de huurprijs. Het ministerie wilde dit in eerste instantie ook onderbrengen bij de servicekosten. De Woonbond was hier op tegen. Dat een geleverde dienst, zoals het leveren van warmte onder servicekosten valt, is logisch. Maar voor onderhoud en aanschaf van installaties die onderdeel zijn van een complex of woning betaalt de huurder al via de huurprijs. De huur is de vergoeding voor het gebruik van het gehele woning. Daar horen de installaties en de buizen gewoon bij.

Onduidelijkheid kosten

De Woonbond was in een reactie op het voorstel dan ook ronduit negatief over de voorgenomen wijziging van de servicekosten. Het was onduidelijk hoe hoog de kosten konden oplopen voor huurders met blokverwarming. Wij waarschuwden voor een verhoging van de woonlasten, zonder dat hier daar enige verbetering van de woning tegenover stond. Bovendien stond het voorstel op gespannen voet met het huurrecht. Navraag bij het ministerie leert dat het plan om deze kosten in de servicekosten op te nemen, vooralsnog van tafel is.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: