Nijmeegse gekozen tot “gelukkigste bewoner”

Gonny Burgers uit Nijmegen is gekozen tot De Gelukkigste Bewoner. Ze kreeg onder meer een check van € 250,-. De verkiezing vond plaats op de ‘Dag van de bewoner’ op vrijdag 23 november in Utrecht, die bezocht werd door zo’n 180 professionals en bewoners.

De verkiezing werd georganiseerd door renovatieplatform Renda en een aantal partners in de bouw en de corporatiewereld, waaronder Woonbedrijf Eindhoven. Een deskundige jury koos de winnaar uit drie genomineerden. Behalve Gonny Burgers (aangedragen door Vastgoedservice De Variabele) waren dat Gertie Peelen uit Venlo (via KnaapenGroep) en Jan-Paul Berns uit De Bilt (via SSW). Woonbonddirecteur Ronald Paping was een van juryleden, naast hoogleraar Anke van Hal en marketingpsycholoog Niels Götz.

Gelukkig dankzij mooie renovatie
Woningcorporaties, bouwers of andere partijen konden de afgelopen weken een bewoner aanmelden die dankzij een mooie renovatie of Groot Onderhoud heel gelukkig is geworden. De inzendigingen moesten voldoen aan de volgende minimale voorwaarden:
– De woning van de bewoner moet gerenoveerd zijn in bewoonde staat of er moet Groot Onderhoud hebben plaatsgevonden bij de bewoner thuis.
– Het project moet een duurzaamheidsambitie hebben.
– Het moet om een huurder van een corporatie gaan.

Drie genomineerden
Bij haar uiteindelijke keuze van de genomineerden en de winnaar speelden voor de jury de volgende drie criteria een belangrijke rol. Het geluk van de bewoner als mens, de bijdrage van de bewoner aan het goed laten verlopen van het renovatieproces en de bijdrage van de professionals aan het geluk van de bewoners.

Bewoners dichter bij elkaar gebracht
Uiteindelijk werd Gonny Burgers de winnaar. Volgens de jury heeft ‘De Variabele de bewoners dichter bij elkaar gebracht en dat is een prachtig resultaat.’ De Variabele renoveerde het flatgebouw van Gonny in Nijmegen, waarbij de leidingen, douche, toilet en keuken werden vervangen. Er was een bewonersinformatiekalender, een projecttelefoon en een tent (Ari’s Place) waar bewoners terechtkonden als ze de bouwhinder even wilden ontvluchten. Gonny draaide hier bardiensten. Tijdens de bouw zijn allerlei activiteiten ontstaan die nu nog steeds lopen.

Workshops en betoog over Hostmanship
Naast de verkiezing van De Gelukkigste Bewoner vonden op de Dag van de Bewoners tal van workshops plaats over de rol en de invloed van bewoners, bij renovatie- en verduurzamingsprojecten. Jeroen van Hattum hield een gloedvol verhaal over de principes van ‘Hostmanship’, een filosofie gebaseerd op ‘de kunst mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn’. Oftewel: dienstverlening vanuit het perspectief van de klant.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixa.com geluk