Meer dan een kwart van alle huurders (28%) heeft last van vocht en schimmel in hun woning, blijkt uit het onderzoek WoON2018. Een nieuwe aanpak moet deze problemen voorkomen en verhelpen.
Dat kondigde minister Ollongren op 31 mei jl. aan in een brief aan de Tweede Kamer. Aedes, de Woonbond, VNG, GGD Nederland en het ministerie van BZK trekken hierin gezamenlijk op.
Tevreden huurders Den Haag/Haaglanden
De minister verwacht veel van de lokale, integrale aanpak gedragen door gemeente, corporaties en huurders. Een eerste gezamenlijke aanpak in Den Haag/Haaglanden heeft geleid tot grote tevredenheid bij huurders. Daar is het duidelijk voor huurders waar zij meldingen over vocht en schimmel kunnen doen, corporaties reageren snel, onderzoeken de woning, geven huurders advies en pakken het probleem aan als dat bouwkundig van aard is. Huurders en corporatie hebben daarbij de mogelijkheid om een onafhankelijke deskundige om een oordeel te vragen. De inzet van deze expert moet er voor zorgen dat vocht- en schimmelmeldingen definitief worden opgelost en bewoners niet meer kampen met terugkerende klachten. De onafhankelijke deskundige wordt betaald door de corporaties en de gemeente.
Duidelijke centrale regels nodig
Siem Goede, adviseur woningkwaliteit van de Woonbond: ‘Goed dat vocht- en schimmelproblematiek nu serieus wordt genomen. Het is niet meer zo dat de opzichter of de telefonist van een call center kan volstaan met te zeggen: zet maar een raampje open.’ Op dit moment zijn de eisen aan de ventilatievoorzieningen in bestaande woningen heel beperkt. In de praktijk werken die vaak onvoldoende of niet. Daarom pleit de Woonbond naast de nieuwe aanpak op lokaal niveau, ook voor duidelijke praktische en goed handhaafbare regels voor woningen. ‘Er moet onderzoek worden gedaan naar welke combinaties van voorzieningen echt nodig zijn om een woning goed te kunnen ventileren. Dat kan voorkomen dat overal lokaal het wiel opnieuw moet worden uitgevonden,’ aldus Goede.
Bron: woonbond.nl
Gerelateerd: