De jaarlijkse rapportage Staat van de Woningmarkt is onlangs door minister Ollongren naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister erkent in de begeleidende brief de noodzaak voor het versnellen van de woningbouw en de verduurzaming van de woningvoorraad.
De betaalbaarheid van de huursector krijgt in de brief weinig aandacht. Terwijl de huurprijzen onder het vorige kabinet fors zijn gestegen en veel huurders tegen te hoge huurprijzen aanlopen.
Versnellen woningbouw
Om de woningbouw te versnellen, neemt het Rijk de komende jaren een regisserende rol, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer. Ze wil met stedelijke regio’s ambitieuze afspraken maken over het versnellen van nieuwbouw. Ook de transformatie van gebouwen naar woningen kan daar een rol in spelen.
Landelijk overleg
De minister wil ook een landelijk overleg met koepelorganisaties over de woningmarkt. De Woonbond werkt hier graag aan mee. De grote problemen met de betaalbaarheid van huurwoningen en het aanpakken van de woningnood staan daarbij voor ons centraal. Het aanpakken van de hoge woonlasten van huurders is nu nog een blinde vlek in het beleid.
‘Middenhuur’
Het regeerakkoord geeft prioriteit aan de zogenoemde ‘middenhuur’. Dit zijn woningen die qua prijs aan het begin van de vrije sector liggen. In de brief aan de Tweede Kamer geeft de minister aan hier met lokale overheden afspraken over te gaan maken. Een recent onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving onderstreept nog eens dat veel middeninkomens helemaal geen huren in de vrije sector kunnen betalen. Ook de minister lijkt hier oog voor te hebben. ‘Wat deze groepen middeninkomens kunnen besteden aan wonen varieert aanzienlijk’, schrijft ze aan de Kamer. ‘Dit onderstreept de noodzaak van een gevarieerd aanbod aan woningen, passend bij ieders financiële mogelijkheden.’
De Woonbond vindt het verstandig om maatregelen te nemen om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen, maar ziet dat veel middeninkomens in de sociale sector thuis horen.
Verduurzaming
Er moet veel gebeuren om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen, beaamt Ollongren. Er moeten jaarlijks 200.000 woningen worden verduurzaamd en 30.000 tot 50.000 woningen ‘aardgasvrij’ worden gemaakt. Nieuwbouw moet aan het eind van de kabinetsperiode in de regel niet meer met aardgas worden verwarmd.
Bron: woonbond.nl