Middengroepen in de knel door huurbeleid

Middeninkomens dreigen door uitsluiting van de sociale huursector tussen wal en schip te vallen, blijkt uit een op 5 juli 2017 verschenen rapport van de Wetenschappelijke Raad Regeringsbeleid (WRR). De Woonbond maakt zich al langer zorgen over middeninkomens die de huurprijzen in de vrije sector vaak niet kunnen betalen, en niet terecht kunnen in de sociale huursector.
Zo concludeert het WRR: ‘Ook in de volkshuisvesting wordt veel gesproken van residualisering: woningcorporaties mogen alleen goedkope huurwoningen aanbieden voor lagere inkomensgroepen en niet voor huishoudens met midden- of hogere inkomens. Vooral middengroepen dreigen door zulk beleid tussen wal en schip te vallen: ze krijgen minder bescherming van de verzorgingsstaat, maar zijn ook minder in staat zichzelf te redden, zoals het hogere segment.’

Hoge huurverhogingen middeninkomens
Woonbonddirecteur Ronald Paping: ‘Daar komt bij dat huurders met een bescheiden middeninkomen die wel in een sociale huurwoningen wonen, met hogere huurverhogingen worden geconfronteerd.’ Vanaf 2013 konden deze groepen een hogere huurverhoging krijgen. Dat begon al bij een bruto jaarinkomen van €33.600,-. De afgelopen jaren kon een huurder door de inkomensafhankelijke huurverhoging enorme huurverhogingen voor de kiezen krijgen, oplopend tot zo’n 30% over de afgelopen vijf jaar.

Haags huurbeleid
‘De problemen van de middeninkomens op de huurmarkt zijn een gevolg van bewust Haagse huurbeleid,’ stelt Paping. ‘Middengroepen vallen niet zomaar tussen wal en schip, dit is het gevolg van bewuste politieke keuzes.’

Toegenomen woonlasten
Voor alle inkomensgroepen geldt dat het groeiende aandeel van de vaste lasten alleen het gevolg is van de toegenomen woonlasten tussen 2012 en 2015, blijkt uit het WRR-rapport. Dat wil zeggen de werkelijke huur van woningen en de huurwaarde van koopwoningen. Het aandeel van de overige vaste lasten daalde licht tussen 2012 en 2015 bij alle inkomensgroepen.

 

Bron: woonbond.nl