Meerderheid coalitie wil van verhuurderheffing af

Coalitiepartij ChristenUnie nam afgelopen zaterdag op het partijcongres een motie aan om zo snel mogelijk de verhuurderheffing af te schaffen. Het is de derde coalitiepartij die afstand neemt van de verhuurderheffing.

Kort geleden lieten zowel CDA als D66 weten dat de belasting op sociale huur wat hen betreft zijn langste tijd heeft gehad.

Woonakkoord

De ChristenUnie gaat iets verder. De ruim aangenomen motie  spreekt over het op zo’ n kort mogelijke termijn afschaffen van de heffing. Op deze manier komt er sneller structureel geld vrij voor de bouw van voldoende sociale huurwoningen en verduurzaming. De ruim aangenomen motie stelt ook dat er in 2020 een ‘woonakkoord’ gesloten moet worden over het bouwen van voldoende sociale huurwoningen en het verduurzamen van de huursector.

Steeds meer kritiek op heffing

Een paar week terug nam het CDA op hun congres het visiestuk ‘zij aan zij’ aan, waarin ook duidelijk afstand werd genomen van de heffing. Jessica van Eijs, Kamerlid van D66, liet onlangs op de verengingsraad van de Woonbond weten dat de verhuurderheffing ‘niet is uit te leggen.’ De VVD is daarmee de enige voorstander van de verhuurderheffing en een kleinere sociale huursector. De oppositie is al langer voor het afschaffen van de heffing.

‘Stop met plunderen corporatiekas’

De Woonbond vindt het goed nieuws dat coalitiepartijen afstand nemen van de heffing. Directeur Paulus Jansen: ‘We zitten midden in een wooncrisis, corporaties moeten bouwen, de huren betaalbaar houden en honderdduizenden huurwoningen verduurzamen. Dan kun je niet als Kabinet tegelijkertijd de corporatiekas plunderen om je begrotingsoverschot op peil te houden.’

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: