Woningcorporaties ontvangen gemiddeld 30 procent meer bezwaren dan afgelopen jaar, blijkt uit navraag van BNR bij negen grote woningcorporaties.
De stijging komt voor een groot deel doordat mensen de huur fors zien stijgen terwijl ze onzeker zijn over hun inkomsten. Ook de uitgebreide aandacht voor de verhoging in de politiek en media wordt als argument genoemd. Tot drie keer toe nam de Eerste Kamer een motie aan tot huurbevriezing, die minister Ollongren naast zich neerlegde. Dat leidde zelfs tot een aangenomen motie van afkeuring.
Nauwe blik betaalbaar wonen
Woonminister Kajsa Ollongren wil dat verhuurders alleen die huurders te hulp schieten, die de huur niet kunnen betalen. Dit noemt ze ‘maatwerk’. “Dat is een erg nauwe blik op wat betaalbaar wonen is”, vindt Marcel Trip van de Woonbond bij BNR. “Er zijn tal van dingen waarop mensen bezuinigen voordat ze denken: ik kan de huur niet betalen. Ze bezuinigen op de dagelijkse boodschappen, sportclub of zetten in de winter de verwarming lager.” De Woonbond pleitte ervoor om de huren te bevriezen en verhuurders te compenseren door de verhuurderheffing niet te heffen. Nu dat niet gebeurt moet er voor Prinsjesdag gekeken worden hoe de koopkracht van huurders verbeterd kan worden.
Geen recht op maatwerk
Bovendien heeft een huurder geen recht op maatwerk. De minister heeft alleen een moreel appel gedaan aan verhuurders. Als een verhuurder niet mee wil werken aan een oplossing, kunnen huurders dit melden bij een registratiepunt(externe link) van de Huurcommissie.
Bron: woonbond.nl