Meer corporaties met verhuisregeling ouderen

Steeds meer woningcorporaties in de regio Haarlem sluiten zich aan bij de verhuisregeling ‘Ouder wonen en prettig wonen’. Die is bedoeld om senioren in een grote corporatiewoning met een trap, te laten verhuizen naar een kleinere gelijkvloerse woning.

Eind december sloten woningcorporatie Rosehaghe en Woonzorg Nederland zich aan bij deze regeling, die begin 2018 van start ging op initiatief van de gemeente Haarlem en woningcorporaties Elan Wonen, Ymere en Pré Wonen. De regeling is onderdeel van de prestatieafspraken tussen de gemeente en de corporaties om de doorstroming op de Haarlemse woningmarkt te bevorderen.

Oude huur en verhuiskostenvergoeding
In Haarlem wonen zo’n 4000 huurders van 65-jaar en ouder in een corporatiewoning met een trap. De woningen zijn vaak te groot voor hen geworden en door de trap ontstaan er regelmatig onveilige situaties. Met de nieuwe regeling kunnen ouderen makkelijker naar een gelijkvloerse twee- of driekamerwoning verhuizen.

Ze krijgen voorrang bij de toewijzing en nemen hun oude huurprijs mee. Bovendien ontvangen ze van de gemeente een verhuiskostenvergoeding van 1000 euro en kunnen ze gebruik maken van een verhuiscoach bij het zoeken naar een nieuw huis.

Doorstroming
Inmiddels hebben ruim 25 oudere huishoudens gebruikt gemaakt van de regeling en een nog veel groter aantal heeft zich ervoor ingeschreven. Door te verhuizen maken de ouderen plaats voor huishoudens die graag een grotere woning willen hebben. Zo komt de broodnodige doorstroming op gang.

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd: